Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Топлоцентрали на Ковачки може да горят остатъците от боклука на София

Фирма на Румен Гайтански-Вълка иска да продължи да ги вози

2 коментара
Сн. Столична община

Две от електроцентралите, свързани с Христо Ковачки, вероятно ще получат договор за изгарянето на част от горивото, произвеждано от боклука на София. ТЕЦ "Бобов дол" и "Топлофикация Сливен" са единствените кандидати за част от обществената поръчка за оползотворяване на т. нар. RDF гориво (произвежда се след преработка на битовата смет на столицата), обявена от Столичната община.

Дружество с краен собственик Румен Гайтански, известен като Вълка, пък се бори да вози горивото от боклук и другите остатъци от преработката на столичната смет до дестинации, които общината посочи. Фирмата "Зауба" е един от двамата кандидати за поръчката с прогнозна стойност 14 млн. лева без ДДС и срок на договора от 4 години. Същото дружество и в момента извършва тази дейност.

Офертите и за двете поръчки - за изгарянето на горивото от боклук и за транспорта на остатъците от обработката на столичните отпадъци, бяха отворени във вторник.

Ковачки иска да гори боклука...

Откакто работи заводът за преработка на столичните отпадъци, общината плаща за изгарянето на горивото, което се получава след обработката им До момента основен изпълнител на тази дейност са циментовите заводи "Холсим", "Девня цимент" и "Златна Панега цимент". Те използват горивото от боклук за целите на производството си. Към момента общината би трябвало все още да има договори за изгаряне с "Холсим" и "Девня цимент". Този със "Златна Панега" е приключен, показва справка в регистъра на обществените поръчки.

Контрактите са сключени през 2015 г. Плаща се на тон изгорено гориво, а общата прогнозна стойност на поръчката беше 9.3 млн. лева за две години, но с опция за удължаване с още толкова.

Новата процедура, обявена през лятото на тази година, е с обща прогнозна стойност от 36.45 млн. лева. Договорите с победителите ще са за три години с възможност за удължаване с още две, а определената от местната власт сума е за всички 5 години. Поръчката беше разделена на 5 позиции според максималното количество гориво, което трябва да се изгаря на година.

Оферти до момента са подадени само за две от позициите, които са и за най-големите количества и съответно най-големите суми. За всяка от тях има по един единствен кандидат.

Централите, свързани с Христо Ковачки, кандидатстват за изгарянето на до 70 000 тона гориво от боклуци годишно. Прогнозната стойност на договора за това количество е 14.75 млн. лева без ДДС за целия срок от 5 години. Липсата на конкуренция за позицията означава, че двете централи ще получат поръчката, освен ако се окаже, че не отговарят на изискванията на общината, или ако местната власт не реши да спре поръчката заради липсата на други кандидати.

До момента дружествата на Ковачки не участваха в този бизнес, тъй като разрешителните им за изгаряне на отпадъци са от скоро. След като свързаните с бизнесмена ТЕЦ-ове из страната масово получиха разрешения от властите да горят RDF, се очакваше да проявят интерес и към тази поръчка на Столична община. От нея те биха печелили два пъти - веднъж получават пари за това, че горят горивото от отпадъци и втори път от енергията, която получават с използването на тази суровина.

Разрешителното за изгаряне на RDF на ТЕЦ "Бобов дол" е от 2018 г. и е за изгаряне на 26 280 тона гориво от боклуци годишно и съхраняване на 35 040 тона годишно.

Разрешението на "Топлофикация Сливен", за изгаряне на RDF е от 2018 г., но тогава посочените количества са 8064 тона на година за съхранение. През май тази година - месеци преди обявяването на поръчката на Столичната община, количеството е увеличено на близо 19 500 тона.

Изгарянето на отпадъците в тези централи предизвика протести, съмнения за незаконни действия и умишлено неглижиране на проблемите от властите през последните месеци. След множество сигнали, че в централите се горят непозволени отпадъци, беше направена спешна проверка на прокуратурата и се стигна до временно спиране на работата на няколко ТЕЦ-а, свързани с Ковачки, сред които и ТЕЦ "Бобов дол". От дружествата отхвърлят обвиненията и твърдят, че спазват разрешителните, издадени от властите.

Циментовият завод "Холсим" също няма конкуренция в другата позиция по поръчката, която е за изгаряне на до 80 000 тона гориво от боклук годишно. Дружеството извършва тази дейност от години.

Останалите три позиции от поръчката, които са за доста по-малки количества за оползотворяване - до 10 000 тона на година, не привлякоха нито една оферта. Срокът за подаване на документи за тях ще бъде удължен.

...Гайтански да го вози

Също във вторник бяха отворени офертите за друга поръчка, свързана с оползотворяването на столичните отпадъци - тази за транспортирането на остатъците от преработката на софийския боклук. Офертите за договора със срок 4 години и прогнозна стойност 14 млн. лева без ДДС са само две.

Едната е на досегашния превозвач на боклука - дружеството "Зауба", което е собственост на Румен Гайтански. В момента то извозва остатъците от преработката, включително и горивото от отпадъци, до местата, на които те се депонират, оползотворяват, обработват допълнително или използват. Цените варират между 0.13 и 0.20 лева на километър за тон в зависимост от вида отпадъци и разстоянието, на което се карат.

"Зауба" се бори и за друга поръчка на общината в момента - тази за събирането на сметта в София и чистенето на тротоари, улици и публични пространства. Дружеството кандидатства за почистването на 5 столични района.

Освен "Зауба" за поръчката за транспортирането на отпадъците и продуктите от преработката на сметта в завода за боклук край село Яна и от инсталацията за компостиране на площадката "Хан Богров" оферта е подало и дружеството ЗМБГ. То също участва в поръчката за почистването на столицата с оферта за два района и има договор за същата дейност в други два.

До кога ще се разкарва горивото из страната

Цялата сага с разкарването на горивото от боклуци от столичния завод за смет би трябвало да приключи с изграждането на инсталация за изгарянето му на площадката на ТЕЦ "София" - част от "Топлофикация София". Самата инсталация, която трябва да произвежда ток и топлоенергия, е подложена на доста критики от екоорганизации и от част от опозицията на ГЕРБ в София, включително и от кандидатиралите се за кмет на столицата арх. Борислав Игнатов ("Демократична България") и Мая Манолова (независим, подкрепен от десни и леви формации като ДБГ и БСП).

Ръководството на общината в лицето на кмета и кандидат за нов мандат Йорданка Фандъкова изтъква в защита на когенерацията и това, че след като тя заработи, разходите по оползотворяване на горивото от смет драстично ще спаднат.

Причината е, че местната власт вече няма да плаща за изгарянето на горивото от боклук, а транспортните разходи ще бъдат свити, тъй като то ще се превозва на много по-малко разстояние.

Това обаче ще се случи, когато спорната инсталация бъде построена. А кога ще се случи това не е ясно, тъй като до момента все още няма обявена обществена поръчка. Не е известно да е получено и одобрение от Европейската комисия за проекта на обща стойност 370 млн. лв. Близо 180 млн. лв. от тях се осигуряват от европрограмата "Околна среда".

Инсталацията трябва да бъде направена от "Топлофикация София", която в момента се управлява от кадри на Христо Ковачки. В надзорния съвет на компанията е бившият шеф на топлофикацията в Плевен Валентин Терзийски, а в управителния съвет - Кремен Георгиев, който е бил ръководител на парното във Враца, Перник и Велико Търново. Той беше избран и за изпълнителен директор.

В същото време произвежданият ток от "Топлофикация-София" се продава от търговеца "Гранд Енерджи дистрибюшън", който е свързан също с Ковачки.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Калико Джо
    #2

    И това горене на боклук ще прочисти въздуха ни, нали?

  2. Лизи Гугуткова
    #1

    Софиянци много "уважаваме" Ковачки и вълка. Предизборно ,ако Фандъкова направи това ще пропадне на изборите.Или такъв е сценария...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.