Тополанек - краен либерал, отслабен от вътрешнопартийни спорове

Чешкият премиер, либералът Мирек Тополанек, чието правителство падна във вторник по средата на чешкото председателство на ЕС, стана свидетел на това как имиджът му на силния човек в чешката десница се разпадна в резултат на вътрешнопартийни спорове. Известен с прямотата си и с недодяланите си понякога

маниери, този прагматичен 52-годишен лидер навлезе в политиката след падането на комунистическия режим. През 2002 г. стана председател на Гражданската демократическа партия (ГДП), а четири години по-късно и премиер.

Ротационното председателство на ЕС, което Прага пое от 1 януари тази година, даде възможност на Тополанек да попадне в светлините на прожекторите на международната политическа сцена - нещо, което изглежда му харесва.

Тополанек обаче вижда бъдещето на Чехия по-скоро в евроатлантическата, отколкото в европейската перспектива. Участието на страната му в американския противоракетен щит за него е по-важен въпрос, отколкото ратификацията на Лисабонския договор, който той все пак успя да прокара в парламента през февруари.

Изправен пред предизвикателството на икономическата криза, Тополанек не престана яростно да защитава както в Брюксел, така и в собствената си страна ултралибералните си принципи и тезите си за ненамеса.

Толкова далече от просъветската власт, колкото и дисидентите по времето на комунизма, този дипломирал се инженер стана през 1994 г. член на Гражданската демократическа партия, основана от либералния икономист Вацлав Клаус.

На 40 години Тополанек беше избран в Сената и стана най-младият чешки сенатор и през 1998 г. пое ръководството на парламентарната група на ГДП в горната камара на парламента. През декември 2002 г., въпреки имиджа си на "провинциалист", роденият на 15 май 1956 г. във Всетин, Източна Чехия, Тополанек стана национален председател на ГДП, наследявайки на поста Вацлав Клаус, който пък стана президент.

Отношенията между Тополанек и Клаус в началото бяха сърдечни. След парламентарните избори през 2006 г., когато Тополанек се озова начело на управляващата десноцентристка коалиция, отношенията му с Клаус постепенно започнаха да се влошават..

Коалирането със Зелените, отстъпките от икономическите реформи, а после и поетият от Тополанек ангажимент за ратифициране на Лисабонския договор, засилиха разногласията в неговата партия.

Въпреки това през декември миналата година Тополанек успя да се задържи на председателския пост на ГДП. Но изключително критичния към него държавен глава се отказа от почетното председателство на партията, за да демонстрира несъгласието си с нейното политическо ръководство.

За две години правителството на Тополанек загуби и крехкото си парламентарно мнозинство, с което разполагаше в началото и трябваше да разчита при всеки вот на подкрепата на седем депутати, напуснали партиите, с които първоначално влязоха в парламента.

Във вторник двама бивши депутати от партията на Тополанек и двама депутати, неотдавна изключени от Партията на зелените, гласуваха против кабинета заедно с лявата опозиция, като предизвикаха падането на правителството, разтърсено вече от няколко скандала.

Тополанек има три деца от първия си брак. После започна нов живот с млада депутатка от ГДП , която през 2007 г. му роди син.

*Материалът на Ян Маршал от Франс прес публикуваме от БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят