Топовни салюти отбелязаха Сапфирения юбилей на кралица Елизабет Втора

Топовни салюти отбелязаха Сапфирения юбилей на кралица Елизабет Втора

С 41 топовни салюта, произведени в централния лондонски Грийн парк, бе отбелязана 65-ата годишнина от възкачването на трона на кралица Елизабет Втора - най-дълго управляващия жив монарх на планетата, съобщи Ройтерс.

"Днешният Сапфирен юбилей бележи още едно важно събитие в живота на нашата забележителна кралица", изтъкна в специално изявление премиерът на Великобритания Тереза Мей. Той е свидетелство за нейната отдаденост на нацията и е забележителен с това, че тя не го отбеляза публично, а продължи да върши работата си, на която е посветила целия си живот.

Елизабет Втора става кралица на 25-годишна възраст на 6 февруари 1952 година след смъртта на баща ѝ, крал Джордж Шести. Тя подобри рекорда на своята пра-прабаба кралица Виктория, която управлява на трона цели 63 години. Но Нейно Величество изтъкна по този повод, че тя никога не се е стремяла към това.

От Бъкингамския дворец заявиха, че Елизабет Втора ще изкара понеделника в резиденцията в Сандрингам в Източна Англия както обикновено.

По повод юбилея от Двореца пуснаха портрет на монарха, направен през 2004 година. На него кралицата е изобразена с комплект сапфирени бижута, получени от баща ѝ като сватбен подарък през 1947 година, изработени през 1850 г.

За събитието са отсечени и специални монети от 5, както и от 1000 лири, които са златни, тежат един килограм всяка и са пуснати в продажба по 50 000 лири за 1 брой. На монетите е гравирано изречение от реч на кралицата по случай 21-годишнината от възкачването на трона: "Целият ми живот, независимо дълъг или къс, ще бъде посветен в служба на вас".

Британските пощи отпечатаха специална юбилейна марка от 5 лири в сапфиреносиньо.

Споделяне

Още от Свят