Тор Бьорголфсон продаде дружеството си за имоти в България „Лендмарк”

Съоснователят и главен изпълнителен директор на инвестиционната компания „Лендмарк” Хенри Гуин Джоунс и останалите акционери – исландският милиардер Тор Бьорголфсон и компания „Алтима Партнърс”, подписаха договор за продажбата на компанията на купувача „Бриджкорп” АД за 210 млн. евро, съобщи в понеделник Инвестор.бг, като се позова на съобщение от компанията.

Продажбата е извършена след инвестиционен търг, организиран от „Креди Суис Секюритис”, Лондон. Стойността на транзакцията отразява доходност между 7% и 8% за различните недвижими имоти в портфолиото.

„Бриджкорп” АД е собственост на сегашните управители на „Лендмарк” Ричард Макдоналд и Таня Косева - Бошова. Според съобщението от „Лендмарк” продажбата е първата сделка на изкупуване на компания от мениджмънта на пазара на недвижими имоти в България. „Бриджкорп” е регистрирана в София, като 90% от капитала на дружеството са собственост на Ричард Уилям Макдоналд, сочи справка в АПИС.

„Лендмарк” е основана преди три години за инвестиции в недвижими имоти в България и има портфолио от 22 имота у нас и един в Турция с обща наемна площ от 92 300 кв. м и 61 400 кв. м земя за строеж.

Сред активите на „Лендмарк” са няколко офиссгради в София и Варна, търговски парк в Пловдив, земя за строеж в голф проект и сграда на университет в Истанбул.

През февруари „Лендмарк”  обяви плановете си да инвестира 80 млн. евро в имоти у нас през 2007 г., а през март купи за 13 млн. евро „Snowside Limited”, което притежава офис сградата „Porsche Centre” в столицата.

Някои от основните наематели в сградите на „Лендмарк” са Пощенска банка, Нова TV, Дойче банк, DHL, IBM, „Баумакс”, „Делойт”, EVN, „Уника”, Александра Видео.

Споделяне

Още от Бизнес