Тори и лейбъристи във Великобритания в обща кампания срещу Найджъл Фараж

Тори и лейбъристи във Великобритания започват обща кампания срещу "еврорасизма" на Партията на независимостта на Обединеното кралство (ЮКИП) на Найджъл Фараж, съобщава британският вестник "Гардиън".

След като последните разултати от проучването на общественото мнение показаха, че антиевропейският вот във Великобритания може да достигне 30 процента, двете големи
традиционни партии започват първата си обща кампания, целяща да заклейми Фараж като "еврорасист", пише британското издание.

Кампанията се оглавява от бившата лейбъристка министърка на интеграцията Барбара Рош. В подкрепа на кампанията са ангажирани екипи, които да действат в социалните мрежи и са разлепени плакати.

Кампанията обаче получи и критики. Според някои наблюдатели заклеймяването на партията на Фараж като расистка партия има точно обратния на желания ефект, тъй като разширява броя на привържениците ѝ. "Гардиън" също отбелязва, че според социологическите проучвания избирателите не възприемат плакатите ѝ като расистки. Изданието цитира ръководителя на аналитичния център "Брайт блу" Райън Шортхаус, според когото консерваторите трябва да внимават да не възприемат дневния ред, налаган от ЮКИП

Вместо това, съветва анализаторът, торите трябва да предлагат оптимистична визия за бъдещето и да се борят с негативната политика на партията на Фараж.

"Гардиън" допълва, че някои консервативни министри започват да атакуват Фараж директно, което партийната централа би желала да избегне на всяка цена. Торите не искат да затрудняват още повече избирателите, които се колебаят дали да гласуват за тях или за Фараж, пояснява "Гардиън".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа