Торите ще спечелят с малка преднина изборите във Великобритания

Вотът може да доведе до парламент без мнозинство, което ще обърка плановете на Борис Джонсън

Борис Джонсън (ляво) и Джеръми Корбин

Британският премиер Борис Джонсън е напът да спечели крехко мнозинство от 28 депутатски места при парламентарните избори в четвъртък. Това сочи прогноза на социологическата агенция ЮГав, цитирана от Ройтерс.

Това е силно понижение на прогнозата спрямо миналия месец, когато се очакваше консерваторите да поведат с 68 места.

Консервативната партия на Джонсън може да спечели 339 места в 650-местния парламент спрямо получените 317 в изборите от 2017 година.

Опозиционната Лейбъристка партия може да си осигури 231 места, което е понижение спрямо 262 места през 2017 година. Ноемврийската прогноза за лейбъристките депутати обаче бе 211.

Според ЮГав около модела има такава несигурност, че е възможно никоя партия да не успее да получи мнозинство.

Това означава 339 места за консерваторите, с 22 повече отколкото на предишните избори - но с 20 места по-малко от последните прогнози от 28 ноември.

Поради възможността от статистическа грешка консерваторите може да получат между 311 и 367 места, което не изключва възможността за парламент без мнозинство.

След обявяването на прогнозата британската лира поевтиня спрямо долара. Финансовите пазари се опасяват, че при парламент без мнозинство ще се проточи несигурността дали и кога Великобритания ще напусне ЕС, което в момента се планира да стане на 31 януари.

В допитването са участвали 105 600 души.

Вчера по-малка социологическа агенция, Фоукълпойнт, прогнозира мнозинство от 24 места за Джонсън спрямо предишните очаквания за предимство от 82 места.

Вестник "Гардиън" пише, че консерваторите са подценили недоволството на младите гласоподаватели и това може да им струва скъпо.

Това е странен пропуск, предвид че влиянието на младите гласоподаватели беше усетено само преди две години.

Как стана така, че Консервативната партия е в момента партията на британските работници, пита британският в. "Сън".

Очаква се те да подкрепят Борис Джонсън на утрешните избори, подчертава изданието отбелязвайки, че отдавнашни поддръжници на Лейбъристката партия обръщат гръб на нейния лидер Джереми Корбин.

Подкрепяната от него радикална политика доведе до спад в подкрепата за партията сред работниците. В същото време кампанията на консерваторите привлича тези гласоподаватели, като се фокусира върху здравеопазването, данъчните облекчения за нископлатените работници и Брекзита.

От поколения насам работниците, живеещи в изпитващи затруднения промишлени градове, почти винаги гласуваха за Лейбъристката партия, отбелязва в. "Вашингтон пост", цитиран от БТА.

Точно към тях се насочи Борис Джонсън в последните дни от кампанията, опитвайки се да разбие бастиона на политическите си опоненти.

Прогнозите преди едни от най-важните избори от десетилетия насам показват, че Джонсън и Консервативната партия ще получат мнозинство, въпреки че Лейбъристката партия съкращава дистанцията. Въпросът е дали сегашният премиер може да спечели обикновено подкрепящите лейбъристите гласоподаватели, които искат Великобритания да напусне ЕС.  

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?