Торнадо удари Чехия, петима души са загинали

Най-малко петима човека са загинали и стотици са ранени от необичайното торнадо, опустошило вчера югоизточната част на Чехия, съобщиха днес спасителните служби и полицията, предаде Асошиейтед прес.

Смерчът удари по време на гръмотевични бури вчера вечерта по цялата страна и нананесе големи разрушения в седем града и села. Някои сгради бяха превърнати в развалини; имаше изкоренени дървета и преобърнати автомобили. Стихията бе съпроводена от градушка, като някои късчета лед бяха с размера на топка за тенис.

Около 40 хиляди домакинства останаха без електричество. В района на бедствието са изпратени допълнително 360 полицаи и войници. В спасителните работи се включиха екипи от съседните Австрия и Словакия. Районът се облита с дронове и хеликоптери, а следови кучета издирват хора, останали под развалините.

По данни на полицията загиналите са петима, но местните власти предполагат, че броят им ще се окаже по-голям. "Това е огромна трагедия", каза премиерът на Чехия Андрей Бабиш, който по време на торнадото беше в Брюксел за срещата на върха на ЕС.

"Истински ад е". Така губернаторът на Южна Моравия Ян Гролич описва обстановката.

Марек Бабиш, заместник-кмет на градчето Хрушков в Южноморавския край, каза по националното радио, че половината от населеното място е разрушена. По думите му торнадото е отнесло камбанарията на черквата, покрива на училището, а от някои сгради са останали само стените.

Метеорологът Мартин Сетвак съобщи, че това е най-опустошителното в историята торнадо в Чехия, през която годишно преминават между един и седем смерча, но много по-слаби. По думите на Сетвак още не е ясно дали вчера торнадото е било само едно или няколко.

По данни на българското външно министерство няма пострадали българи.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?