"Тошиба" предложи на Турция да строи АЕЦ в страната

Мястото, където трябва да се построи АЕЦ "Аккую"

Японската компания "Тошиба" е предложила на Турция да участва в проекти по строителството на атомните електроцентрали в страната, съобщи турската телеграфна агенция Анадолу ажансъ, цитирана от БНР в петък.

Само преди ден турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който е на официално посещение в Токио, обяви, че Анкара може да се откаже от доставките на руски газ, както и да прекрати строежа на атомната електроцентрала Аккую, която е по руски проект, заради нарушенията на въздушното пространство от руските изтребители, довели до криза в двустранните отношения.

Представителят на "Тошиба" Фужита подчертава в изявление пред агенцията, че в момента има голяма конкуренция на европейския енергиен пазар, на който Турция заема специално място.

"Ние искаме да бъдем част от атомните централи, които ще се построят в Турция. В момента компанията "Мицубиши" работи по проекта на бъдещата атомна електроцентрала в Синоп. Ние сме готови да се ангажираме във всеки един турски енергиен проект, ако Турция изяви желание. Турция има нужда от ядрена енергетика и ние сме готови да вървим по този път, който предлага големи перспективи", казва Фужита.

Според японския представител, турските водни, въглищни и геотермални електроцентрали също предлагат богати възможности за инвестиране.

По време на разговорите в Токио, Турция и Япония са се договорили да засилят двустранното сътрудничество по проблема, свързан с бежанците от Сирия и Ирак.

Ердоган бе удостоен с титлата почетен доктор на японския университет Васеда. Той заяви, че Турция планира до 2023 г. да построи общо 3 атомни електроцентрали, а турският износ да достигне 500 млрд. долара.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?