"Тошиба" ще строи слънчева централа край града

"Тошиба" ще строи слънчева централа край града

"Тошиба Корпорейшън" ще изгражда фотоволтаична централа на площ от триста декара в землището на община Ямбол, съобщи официално в понеделник кметът на града Георги Славов. Информация за проекта се появи миналата седмица в Ройтерс.

Съоръжението ще е с мощност от 10 мегавата и ще има капацитет да захранва с електричество 2 хиляди домакинства. То ще се прави върху терен от около 300 дка, купен от частни лица в ямболско землище в посока село Безмер. Това е единствената инвестиция на японския концерн в Югоизточна Европа. Проектът се изчислява на 30 млн. евро.

"Доверието на такива големи инвеститори се печели трудно", заяви кметът и добави, че поради административни спънки японците се отказали да градят на други места.

Специално заради този проект общинският съвет е променил таксата за разработка на подробен устройствен план, за да бъде тя поносима за инвеститора. Досега в Ямбол не е имало случай на разработване на ПУП за терен по-голям от 5 дка. Затова, ако не бе направена промяната, щяло да се наложи японците да платят огромна такса.

Пряката полза за Ямбол е, че ще се създаде работа за местния строителен бизнес, ще се разкрият работни места в строителството, а по-късно в поддръжката и охраната на обекта.

Данъците и таксите, които ще постъпят от строителството, а и от самата "Тошиба" ще влязат в общинския бюджет на Ямбол, каза кметът.

На 7 септември в София пристига делегация от ръководството на корпорацията, която щяла да се срещне с членове на кабината. Поискана била и среща с премиера.

От Агенцията за инвестиции обясниха за Mediapool, че "Тошиба" не са се свързали с тях във връзка с проекта си. Компанията предпочела сама да реализира намеренията си.

Пред Ройтерс говорител на "Тошиба" уточни миналата седмица, че вместо да притежава централата пряко, компанията предвижда да я продаде на местни финансови фондове и други инвеститори.

"Тошиба" обмисля също навлизане на пазарите в Италия и САЩ и цели да използва опита си с централи за соларна енергия, за да отговори на търсенето на инфраструктура за ефективно електроснабдяване – пазар, който ще расте в световен мащаб.

Компанията ще разгледа и възможността за придобиване на местни компании със строителен опит, казва говорителят.

"Тошиба" гледа на бизнеса със соларна енергия като на един от източниците си на ръст и планира общите продажби на местния и чуждестранните пазари да достигнат 200 млрд. йени през финансовата година до края на март 2016 г.

Споделяне

Още от Бизнес