"Тошиба" спира да приема поръчки за строеж на въглищни централи

"Тошиба" спира да приема поръчки за строеж на въглищни централи

Японската корпорация "Тошиба" (Toshiba) обяви в сряда, че спира да приема нови поръчки за строителството на топлоцентрали, работещи на въглища, съобщи Киодо.

Компанията планира да концентрира усилията и ресурсите си върху създаването на мощности, произвеждащи електроенергия от възобновяеми източници, допълва японската агенция. Тя обаче ще довърши съществуващите поръчки за изграждането на около 10 ТЕЦ в Япония, Виетнам и други държави.

"Тошиба" държи 11 процента от световния пазар на топлоелектрически мощности чрез строежа на централи, производство на парни турбини и доставка на различни видове услуги за въглищните централи. Данните не включват Китай.

Планът е до април 2022 година да се инвестират в такива проекти 160 милиарда йени (1.5 милиарда долара). Предприятията на компанията трябва да намалят до 2050 година с 80 процента изхвърляния в атмосферата въглероден двуокис.

С решението си японската корпорация се присъединява към други енергийни гиганти като "Сименс". Немската компания през април обяви, че спира да участва в търгове за строежа на нови въглищни централи, но ще продължи да осигурява поддържката на съществуващи такива.

Решението на компанията идва след като на пресконференция в Токио генералният секретар на кабинета Кацунобу Като каза, че японският енергиен сектор планира до 2050 година да сведе до нула отделянето на въглероден двуокис. По думите му това трябва да стане с помощна на използването на възобновяеми източници на енергия и преработване на въглеродния двуокис, отделян от предприятията.

Споделяне

Още от Greenpool

Колко време давате на новия парламент?