Тошко Йорданов: Няма нужда да се лъжем, този парламент едва ли ще изкара пълния си мандат

Партията на Слави Трифонов иска бърз ремонт на изборните правила, но засега не и мажоритарен вот (видео)

Тошко Йорданов

"Няма нужда да се лъжем, че този парламент едва ли ще изкара пълния си четиригодишен мандат. Не е ясно колко ще изкара. Ще работи толкова, колкото трябва, и ще стане ясно съвсем скоро", каза зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов в първото си парламентарно слово. 

За разлика от останалите партийни лидери, заместникът на Слави Трифонов говори символично кратко. 

Според него сегашният парламент има една основна задача - задължителна промяна в Избирателния кодекс и промяна в Закона за политическите партии, която да направи партийната субсидия 1 лев на глас. Сред спешните задачи обаче той не посочи въвеждането на мажоритарна система, за какво настояваше партията му. Преди ден лидерът на ГЕРБ обяви, че партията му ще инициира подобна промяна, но сега от "Има такъв народ" показаха, че няма да се занимават с този въпрос. 

"Има няколко елементарни неща, които искат хората и този парламент е длъжен да направи, за да може всеки един български гражданин, независимо къде се намира по света реално да упражни правото си на глас. Трябва да се махне ограничението за българите в чужбина. Трябва българите в чужбина да могат да гласуват и по пощата. Трябва да има 100-процентно машинно гласуване. Трябва да се разпусне ЦИК и да се избере нова комисия. Трябва да има видео наблюдение на изборите. Това са неща, които този парламент трябва да изпълни веднага", каза Йорданов. 

"Трябва да има мажоритарни избори, но гледайки тази зала .. мажоритарните избори се прави с мнозинство. Партията която ги предлага няма мнозинство. Освен това този парламент трябва да приеме първите най-важни неща, които изброих сега", добави той. 

Тошко Йорданов коментира, че този парламент е различен от всички предишни.

"Различен, защото закъсня с 6 месеца. Закъсня, защото предишните управляващи се бяха вкопчили във властта и отказаха предсрочни избори", каза Тошко Йорданов, който ще бъде председател на парламентарната група на партията. 

Групата на "Има такъв народ" трима зам.-председатели: Виктория Василева (главен секретар на партията), Ивайло Вълчев и Филип Станев (сценаристи). Депутатът Слави Трифонов остава извън ръководството ѝ.

Той обяви и кандидатката на партията си за председател на Народното събрание Ива Митева, която по-късно бе избрана на поста. Йорданов иронизира предложената от ГЕРБ за председател на парламента Цвета Караянчева.

"Благодаря за прекрасната кърджалийска представителка", каза той. 

Депутатите на "Има такъв народ" пристигнаха в парламента с бял автобус и аплодираха малобройния протест пред сградата на Народното събрание. 

Споделяне

Още по темата

Още от България