Тошо Пейков намеква за руска връзка на авторите на писмото

Зад анонимното писмо прозира стремежът на стари структури да запазят енергийното си влияние в България, структури, които защитават интересите на старите доставчици и изпълнители за българската ядрена енергетика. Това обяви НДСВ депутатът Тошо Пейков, който не се осмели да визира пряко когото и да било. Изпълнителите на АЕЦ "Козлодуй" и доставчиците на ядрено гориво за централата са единствено руски фирми.

Всякакъв опит да скъсаме "пъпната връв" в тази посока биват подлагани на анонимни атаки, смята депутатът от НДСВ, според когото писмото е поредния опит да се дискредитира премиерът Сакскобургготски .

Пейков посочи, че България вече е пълноправен член на НАТО, скоро ще стане член на ЕС и е редно нейната енергетика да търси алтернативни връзки и посоки за развитие. Старата зависимост с "метрополията" е вече негодна, вредна, архаична, затова, както другите модернизиращи се страни от Централна и Източна Европа, и България търси партньори на запад за строителството на атомната си електроцентрала, отбеляза той.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?