Тошо Тошев и Делян Пеевски правят нов медиен съюз

Инициативен комитет, в който влизат издателите Тошо Тошев ("Преса"), Делян Пеевски ("Монитор", "Телеграф" и др.), Тодор Батков ("Стандарт"), Димитър Друмев ("Санома Блясък"), Светлана Шаренкова и Валери Запрянов ("Тема") ще прави нов медиян съюз, като кани издателите на вестници и списания да се присъединят към новото обединение.

Съобщението за инициативата излезе на страниците на вестниците на Тошев и Пеевски в понеделник.

Мотивът на изброените вестникари е обединението да помогне на отделните издатели да решават професионалните проблеми, които са твърде големи и тежки за решаване от отделните издания.

В момента в България има два издателски съюза, напомнят инициаторите.

След отказа на съда да впише промените в ръководството на Съюза на издателите в България (СИБ) в края на миналата година дейността на съюза реално е блокирана.

"Издателите, които напуснаха в знак на протест срещу избора на Любомир Павлов ("Труд", "24 часа") за председател, предпочитат да насочат енергията си към създаването на нов, действащ съюз вместо да я посветят на съдебни спорове", се казва в разпространеното съобщение.

В публичното пространство е добре известна медийната и компроматна война между издателите на вестниците "Труд" и "24 часа" Любомир Павлов и Огнян Донев и от друга страна Делян Пеевски, свързания с неговата група издания банкер Цветан Василев (Корпоративна търговска банка) и Тошо Тошев, който, след като напусна в. "Труд", направи новия всекидневник "Преса". Войната ескалира и до практическото разпадане на Съюза на издателите.

Споделяне

Още по темата

Още от

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?