Тошо Тошев вече не фигурира сред собствениците на "Труд“

Тошо Тошев вече не е сред собствениците на фирмата "Медия“ Холдинг АД, която издава вестниците с марка "Труд“. Това става ясно от днешния брой на в. "Дневен Труд“, където в карето за собствениците не фигурира името на Тошев. Според промените в закона за печатните издания, гласувани наскоро от парламента, вестниците са длъжни началото на всяка година да публикуват собствениците си. Според запознати Тошев е държал 6.7 процента от акциите в холдинга.

Собственици на "Медиа“ Холдинг АД вече са Даниел Руц, Карл Хабсбург, Любомир Павлов, Огнян Донев, Христо Грозев, Харал Зеефрид и Зоя Деянова. Тошо Тошев и Аксел Шиндлер остават изпълнителни директори, а Тошев и главен редактор на "Дневен Труд“.

Почти всички, без Деянова, са нови собственици, след като на 14 декември германската медийна групировка "Вестдойче алгемайне цайтунг" (ВАЦ) се оттегли от България и продаде всичките си активи в България, сред които са вестниците "Труд", "168 часа" и "24 часа“, както и списания, печатница и фирмата за разпространение "Стрела".

Купувач е дъщерна фирма на базираното във Виена дружество "БГ Принтинвест ГмбХ".

Фирмата е с предмет на дейност медийни инвестиции в България, учредители на което са Карл Хабсбург, Даниел Руц и Христо Грозев. Тримата имат "дълъг инвестиционен опит в медии в различни европейски страни, като в момента притежават електронни и печатни медии в Холандия".

На пресконференцията, която новите собственици дадоха на 15 декември м.г., Тошев каза, че не е продал своя дял, а Христо Грозев допълни, че няма да го притискат, но биха купили дела му, ако той реши.

Още по темата
Още от България

Защо премиерът говори за "Костинброд 2" по "учебниците на КГБ"?