Тошо Тошев вече не фигурира сред собствениците на "Труд“

Тошо Тошев вече не е сред собствениците на фирмата "Медия“ Холдинг АД, която издава вестниците с марка "Труд“. Това става ясно от днешния брой на в. "Дневен Труд“, където в карето за собствениците не фигурира името на Тошев. Според промените в закона за печатните издания, гласувани наскоро от парламента, вестниците са длъжни началото на всяка година да публикуват собствениците си. Според запознати Тошев е държал 6.7 процента от акциите в холдинга.

Собственици на "Медиа“ Холдинг АД вече са Даниел Руц, Карл Хабсбург, Любомир Павлов, Огнян Донев, Христо Грозев, Харал Зеефрид и Зоя Деянова. Тошо Тошев и Аксел Шиндлер остават изпълнителни директори, а Тошев и главен редактор на "Дневен Труд“.

Почти всички, без Деянова, са нови собственици, след като на 14 декември германската медийна групировка "Вестдойче алгемайне цайтунг" (ВАЦ) се оттегли от България и продаде всичките си активи в България, сред които са вестниците "Труд", "168 часа" и "24 часа“, както и списания, печатница и фирмата за разпространение "Стрела".

Купувач е дъщерна фирма на базираното във Виена дружество "БГ Принтинвест ГмбХ".

Фирмата е с предмет на дейност медийни инвестиции в България, учредители на което са Карл Хабсбург, Даниел Руц и Христо Грозев. Тримата имат "дълъг инвестиционен опит в медии в различни европейски страни, като в момента притежават електронни и печатни медии в Холандия".

На пресконференцията, която новите собственици дадоха на 15 декември м.г., Тошев каза, че не е продал своя дял, а Христо Грозев допълни, че няма да го притискат, но биха купили дела му, ако той реши.

Още по темата
Още от България

Одобрявате ли протестите за цените на горивата?