"Тотал" и "Мелроуз" останаха в надпреварата за газа в Черно море

"Тотал" и "Мелроуз" останаха в надпреварата за газа в Черно море

Две компании са останали в надпреварата за разрешително да търсят нефт и газ в терена "Хан Аспарух" в териториалните ни води в Черно море, съобщи пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в четвъртък.

 

Ден по-рано изтече крайният срок за подаване на ценови оферти за получаването на петгодишното право да се сондира в територията, обхващаща 15 хил. кв. км и разположена в близост до открито на румънска територия находище на природен газ с предполагаеми обеми между 40 и 80 млрд. куб. м

 

Френската "Тотал” и британската "Мелроуз”, която у нас разработва черноморските находища "Галата", "Калиакра" и "Каварна", а скоро ще започне експлоатация и на "Каварна-Изток", остават в битката за разрешително. Американската "ЕксънМобил" не е продължила участието си в конкурса по собствени съображения. В писмо до икономическото министерство компанията обяснява, че е взела това решение заради политиката си, а не заради условията на конкурса.

 

Според Добрев, причината "ЕксънМобил" да се откажат е, че са съсредоточили инвестициите си за проучване на въпросния румънски терен, на който работят заедно с австрийската OMV.

 

До края на месеца се очаква да приключи оценката на офертите. "Знаете, колко ни е важен блок "Хан Аспарух" и какви големи надежди имаме към него и съвсем основателно имаме. Надявам се, оценителната комисия да свърши своята работа до края на месеца", каза министърът.

 

Договорът с избрания титуляр на разрешителното се очаква да се подпише най-вероятно през септември. След това победителят в конкурса ще трябва да изготви работна програма със сондажите, която да бъде подложена на оценка за въздействието върху околната среда, която да бъде одобрена от екоминистерството.

 

Според предишни изявления на Добрев е възможно до края на тази година да започне анализът на геоложките данни за евентуалните находище в "Хан Аспарух", през следващата година ще се проучи сеизмиката, а в края на 2013 г. би могъл да се направи първият сондаж.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес