Total-ни неприятности

Изненада, изненада! Кремъл обвини още една чуждестранна нефтена компания в “екологични” нарушения, което може да доведе до преразглеждане на договора за милиарди долари, подписан от предишния московски режим. В един прекрасен ден западните инвеститори могат да осъзнаят, че фантастичните печалби в Русия са нещо твърде хубаво, за да е истина.

Сега в причиняване на екологични щети в Харягинското нефтено находище в Арктика е обвинена френската компания Total. Нейни са 50% от акциите на проекта, 40% притежава норвежката компания Norsk Hydro, останалите са владение на по-малка руска фирма).

За разлика от декември, когато беше преразгледан договорът на Royal Dutch Shell за “Сахалин – 2”, сега Москва даже не се потруди да даде мръсната работа на Агенцията за защита на околната среда. Вместо това в понеделник обвиненията се чуха от устата на Сергей Степашин, който оглавява Сметната палата. Според руските медии Степашин не си е губил времето в празни приказки и е назовал истинската причина за недоволството на Кремъл от Total: забавянето на сроковете и неизпълнението на показателите по проекта водят до ощетяване на доходите в бюджета на Русия. Добавете към това, че Харяга е един от малкото енергийни проекти в Русия, които не се контролират от руска компания, което прави Total лесна плячка.

Пилците се броят наесен. Помните как чуждестранните фирми и инвеститорите проявиха слаба загриженост по повод пропуските в руските закони, когато беше конфискувано богатството на такива олигарси като основателя на Юкос Михаил Ходорковски? Чуждите инвеститори в Русия никога не са били идеални лобисти за правата на частната собственост и другите институции за демокрация и свободен пазар, като се вземе предвид как добре печелеха за сметка на икономиката на Дивия Изток на страната. Сега те малко по-добре разбират какво му е било на Ходорковски.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?