"Тотал" ще сондира за газ в Черно море

Борисов се надява находището "Хан Аспарух" да е голямо, за да свали "драстично" цените

Френската компания "Тотал" е била предпочетена от българското правителство да получи петгодишно разрешително за търсене и проучване за нефт и газ в дълбоките води на Черно море в терена "Хан Аспарух". Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред журналисти в четвъртък в Министерския съвет.

В конкурса участваше още британската "Мелроуз Рисорсиз", която вече добива природен газ в северната част на Черно море край Варна. По думите на Добрев френската ценова оферта е била по-добра, но той не даде подробности по нея.

 

"Тотал" ще работи заедно с австрийската ОМV и испанската "Репсол" в територията, обхващаща 15 хил. кв. км и разположена в близост до открито на румънска територия находище на природен газ с предполагаеми обеми между 40 и 80 млрд. куб. мв. То се изследва от OMV и американската "ЕксънМобил", която също първоначално проявяваше интерес към българския терен, но после се отказа.

 

Добрев обясни още, че на това проучване се залага много за диверсификацията на доставките на природен газ за България.

 

Процедурата, която България проведе беше много почтена и прозрачна и съществува интерес от наша страна към този блок. От наша страна и от страна на партньорите ни съществува голямо желание да се проучват възможностите на блока "Хан Аспарух", каза вицепрезидентът на компанията "Тотал" Мишел Борел.

 

По думите му първоначалните данни сочат, че има най-малко два кладенеца на значителна дълбочина, което е голямо технологично предизвикателство пред фирмата. Вълнуваме се за възможностите за дългосрочно сътрудничество за проучването на газ и нефт, добави той. За нас е огромно удоволствие, че блокът се казва "Хан Аспарух" – основателя на българската държава и това е символично, каза още Борел. 

 

Премиерът Бойко Борисов поздрави Делян Добрев с избора на "Тотал" и изрази задоволството си, че е бил проведен изключително прозрачен конкурс, в който са участвали най-добрите фирми.

 

"Това значи истинска диверсификация. Много по-истинска и от интерконекторната връзка, която готвим с Турция. Истински се радвам, че се подписа споразумение между Турция и Азербейджан; и се надявам, че "Набуко" ще мине през България", каза Борисов.

 

Той добави, че "концесионната такса, която България ще получава, е между 2 и 30 %, ако са големи находищата, а ние имаме всички уверения, че находището е голямо".

 

"Надявам се, че находището в "Хан Аспарух" ще бъде голямо. Това драстично ще понижи цената на газа и ще помогне във воденето на преговорите за закупуването на нови количества газ. Надявам се - бързо да направите своите сондажи, тъй като това е от голямо значение за България", обърна се премиерът към присъстващите от "Тотал".

 

Първоначално интерес към конкурса проявиха самостоятелно "ЕксънМобил", "Тотал", "Мелроуз", OMV, "Респол" и холандката "Шел", но после австрийците и испанците се присъединиха към французите, а американците се отказаха в последния етап – при подаването на ценова оферта.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?