“Тотал“ започва нов етап от сондажите в блок “Хан Аспарух“

“Тотал“ започва нов етап от сондажите в блок “Хан Аспарух“

Френската компания “Тотал“ започва нов етап от сондажите в блок “Хан Аспарух“ в българската част на Черно море, съобщиха от фирмата.

Дълбоководният сондаж “Рубин-1“ се намира в изключителната икономическа зона на България в Черно море, на приблизително 90 км от най-близката брегова линия и на 14 км североизточно от първия сондаж “Полшков-1“.

За целта е мобилизиран същият сондажен кораб Noble Globetrotter II (GT II), с който се проведе първата сондажна кампания. Логистичното подпомагане продължава да се осъществява от пристанище “Леспорт“, Варна, като се използват същите снабдителни кораби и хеликоптери.

Очаква се сондажните операции за “Рубин-1“ да продължат до началото на 2018 г. Те ще спомогнат за получаването на допълнителна информация за  по-нататъшното оценяване на въглеводородния потенциал на блок „Хан Аспарух“.

“След успешното приключване на “Полшков-1“ през септември 2016 г. новият сондаж бележи следващ вълнуващ и значим момент в нашата работа в Черно море и показва ангажимента ни към този предизвикателен проучвателен проект“, казват от компанияра.

През октомври 2016 година “Тотал“ обяви откриването на нефт в сондаж “Полшков-1“. Компанията обаче не е уточнила дали количествата са достатъчни, за да започне комерсиална експлоатация.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?