Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Тотална чистка в ръководството на фонд "Земеделие"

Новият шеф е Васил Грудев, като заместник се връща и Иван Капитанов

6 коментара
Васил Грудев се връща във фонда - този път като директор, архивна снимка БГНЕС

"Кого искате да уволня? Днес ще уволня шефа на фонд "Земеделие"." Думите са на премиера Бойко Борисов. Казани са във Варна, където шпореше вълните с катер на военноморските сили, а по същото време от Министерството на енергетиката обявиха смени в ръководството на "Българския енергиен холдинг".

Като причина за промените Борисов посочи акцията на прокуратурата в Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) от вторник. При нея първоначално бяха задържани шестима служители на фонда, а в последствие прокуратурата повдигна обвинения на петима от тях. Единият от задържаните се оказа, че е бил в болнични и не е подписвал документи и взимал участие за деянията, по които прокуратурата търси отговорност от задържаните.

Въпреки това неофициално се твърди, че и шестимата вече са аут от ДФЗ. От Министерството на земеделието и ДФЗ няма официална информация по този въпрос. Посочено е единствено, че заместник-изпълнителният директор Калоян Костадинов е подал оставка.

Факт е обаче, че няколко часа по-късно заръката на премиера Борисов е изпълнена и шефът на ДФЗ Живко Живков е сменен с Васил Грудев. Той е бивш земеделски министър в служебния кабинет на Георги Близнашки и настоящ съветник на аграрния министър Десислава Танева. Беше и неин заместник във втория кабинет на ГЕРБ.

Освен смяната на Живков оставки са подали още двама заместник-изпълнителни директори на ДФЗ – обвиненият Калоян Костадинов и Георги Динев. Ресорите на Костадинов ще бъдат поети от Грудев, а новото назначение Иван Капитанов, който е бивш зам.-директор на ДФЗ, ще поеме тези на Георги Динев, казаха от земеделското министерство.

Така с днешна дата единствено Петя Славчева – зам.-директор на ДФЗ, отговарящ за директните плащания, запазва поста си от времето на бившия шеф на фонда Румен Порожанов, който доскоро беше министър на земеделието.

Всички други назначения са на близки на Десислава Танева, на които тя има доверие и през годините е работила заедно с тях.

За Живко Живков и Георги Динев се твърди, че са били приближени на бившия заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той беше отстранен от всички ръководни постове в партията, заради скандала "Апартаментгейт".

Пред новото ръководство на ДФЗ стои трудната задача да върне разклатеното доверие във фонда от страна на Европейската комисия след скандалите с къщите за гости, а сега и от аферата "Миню Стайков", по която прокуратурата дезинформира обществеността.

Грудев: Мотото е спокойствие и прозрачност

Първата работа в управлението на Васил Грудев ще бъде да внесе "спокойствие и прозрачност" в работата на ДФЗ. Това е панацеята за решаването на създалите се проблеми, обяви новият шеф на ДФЗ минути след избора му.

"Напрежението, свързано с репутационния риск пред ДФЗ, ни доведе до необходимостта от предприемане на тези мерки. Те са базирани от подадените оставки от страна на Живко Живков, който беше директор на фонда досега и заместникът му Калоян Костадинов. За нас е важно на този етап да покажем в още по-голяма степен прозрачност при функционирането на всички системи в ДФЗ", каза Грудев.

Той припомни, че Министерството на земеделието, заедно с ДФЗ, вече е направило проверка на всички къщи за гости, финансирани с европари, които са в 5-годишния мониторингов период.

Работата във фонда трябва да продължи в дух на откритост, прозрачност, подобряване на диалога със самите бенефициенти и подобряване на комуникацията с обществеността, каза Грудев.

"На първо място ще стартираме с успокояване на системата, защото тя трябва да функционира спокойно, но и прозрачно. Изключително ще държа на прозрачността в комуникацията и всички действия на служителите в ДФЗ. Те трябва да бъдат спокойни", заяви Васил Грудев.

На този етап не се предвиждат структурни промени във фонда, единствените ще са в посока прозрачност и начина на комуникиране на фонда с обществеността, посочи новият началник.

Той заяви, че първите мерки, с които ще се заеме, са актуализиране и въвеждане на по-строги мерки по отношение на разглеждането, оторизацията и плащанията по проектите.

"Още при встъпването на министър Танева набелязахме един екшънплан, по който да действаме, тъй като имаше определени забавяния в оторизация, в договаряне на различни мерки. До края на годината имаме график за изплащане на средствата от Програма за развитие на селските райони и от схемите за директни плащания на площ, където трябва да приключим всички проверки. Плащанията трябва да се извършат до края на годината", каза Васил Грудев.

Той има 14-годишен опит в работата на ДФЗ. Преминал е през различни нива, за да стигне до заместник-изпълнителен директор на ДФЗ в периода 2011 – 2013 г., когато начело на фонда бе Румен Порожанов. Той беше сменен от поста министър на земеделието през май, заради скандала с къщите за гости, и мястото му зае Десислава Танева. Тя взе Васил Грудев за съветник. Той беше неин заместник-министър във втория кабинет на ГЕРБ. Васил Грудев беше и служебен министър на земеделието в кабинета на Георги Близнашки.

Живко Живков: Тръгвам си, за да запазя имиджа на ДФЗ

Въпреки че по думите на премиера той е уволнил шефа на ДФЗ от Варна, в официалното съобщение на земеделското министерство е посочено, че Живко Живков е подал молба за освобождаване, а като мотиви е посочил, че "иска да бъде запазен имиджът на ДФЗ".

Живко Живков
Живко Живков оглави ДФЗ по времето на служебния кабинет на Огнян Герджиков през февруари 2017 г. Това стана след като животновъди протестираха срещу тогавашния шеф на фонда Румен Порожанов.

Живко Живков е дългогодишен служител на аграрното ведомство. Кариерата му започва като експерт в областната дирекция на Министерството на земеделието и храните във Велико Търново през 2003 г., където работи до 2005 г. След това четири години е юрист, за да се завърне през 2009 г. като директор на областната дирекция на ДФЗ във Велико Търново. През август 2014 г. е назначен за заместник-изпълнителен директор на ДФЗ с ресор "Директни плащания на площ" и "Информационни технологии", а от февруари 2017 г. става и шеф на ДФЗ.

Велико Търново е избирателният район на бившия заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, който напусна всички постове в партията заради скандала "Апартаментгейт". Най-вероятно по тази причина Живко Живков минаваше за човека на Цветанов в ДФЗ, заедно с бившия заместник-министър на икономиката Александър Манолев, който е с обвинение заради къща за гости, построена върху негов имот и ползвана само за лични нужди.

И още оставки в ръководството на ДФЗ

Освен Живков оставки са подали и още двама заместник-изпълнителни директори. Единият е Калоян Костадинов, който зае поста през юни, на мястото на Атидже Алиева-Вели, която стана евродепутат от ДПС. Негова отговорност беше Програмата за развитие на селските райони. Костадинов имаше репутация на експерт, който е равно отдалечен от всички политически партии. Във вторник обаче при показна акция на прокуратурата беше задържан, а по-късно обвинен заради аферата Миню Стайков, свързвана с източването на еврофондове.

На мястото на Костадинов няма ново назначение, като неговите ресори ще бъдат поети от новия изпълнителен директор на фонда Васил Грудев, казаха от земеделското министерство.

Другият заместник-изпълнителен директор на ДФЗ, който е подал оставка, е Георги Динев. Неговите ресори са САПАРД и "Технически инспекторат". Динев минава за близък на Цветан Цветанов и му е помагал при организацията на изборите в региона на Благоевград и по-специално Сандански, твърдят хора от ГЕРБ. Преди да влезе в ръководството на ДФЗ беше главен секретар на Агенцията по лозата и виното.

Георги Динев
Съпругата на Георги Динев е Снежана Динева, която беше назначена за изпълнителен директор на "Напоителни системи" през март 2017 г. Държавното дружество е под шапката на Министерството на земеделието. Според публикации в социалните медии през 90-те години Снежана Динева е била фолк изпълнителка под името Нена. Снежана Динева е роднина с бившия заместник-министър на земеделието Цветан Димитров, твърдят служители в агроведомството.

На мястото на Георги Динев е избран за заместник-изпълнителен директор Иван Капитанов. Той ще поеме управлението на ресорите САПАРД и "Технически инспекторат".

Иван Капитанов
Иван Капитанов е бил заместник-изпълнителен директор на ДФЗ в периода април 2011 г. до ноември 2013 г. От следващата е назначен за председател на Съвета на директорите на "Пристанище Бургас" ЕАД, а от 2017 г. досега е бил заместник-председател на директорския борд на държавното пристанище. Трудовата му биография започва във Министерството на финансите през т 2002 г., където работи като експерт в дирекция "Финанси на реалния сектор" до 2011 г. Иван Капитанов е завършил "Икономика и управление на индустрията" в Университета за национално и световно стопанство и от там се познава с Десислава Танева, твърдят негови близки.

Друга състудентка на Танева - Евдокия Кръстева, беше назначена за заместник-изпълнителен директор през май, малко след като Танева оглави земеделското министерство. Евдокия Кръстева зае мястото на Иванка Мизова-Багдатова, която изгоря покрай къщите за гости. Ресорите на Евдокия Кръстева са "Селскостопански пазарни механизми", "Краткосрочни схеми за подпомагане", "Инвестиционни схеми за подпомагане" и Програма за морско дело и рибарство 2014 - 2020 – първата от настоящия програмен период, по която бяха загубени 7.2 млн. евро.

Евдокия Кръстева
Така в управлението на ДФЗ единственият заместник-изпълнителен директор, който не е назначение на Танева, е Петя Славчева, която отговаря за директните плащания за фермерите. Тя дойде в ръководството на фонда от областната дирекция на ДФЗ във Велико Търново, която оглави след изтеглянето на Живко Живков в София.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

6 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Лизи Гугуткова
  #6

  Гущера СИ ОТКЪСНА опашката!

 2. Авакум Захов
  #5

  Атиджето защо не е в ареста?

 3. Етническия мир, ДПС, Доган, български етнически модел, порции. Само така! Безплатен обяд НЯМА! Правата на турското малцинство се капитализират в тлъсти порции. И защо не? КОЕ американско посолство,кой ОО красен Станчев лобираха за регистрация на ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННОТО дпс като партия? Равносметката-мир,ЕС< НАТО< КОРУПЦИЯ< най-бързо изчезващаото население

 4. Авакум Захов
  #3

  Да си припомним защо махнаха Васко Грудев от ДФЗ и да се зачудим защо го връщат!

 5. Авакум Захов
  #2

  Личните причини са, че са го притиснали да "изпее" наскоро арестуваните и да се "пенсионира". Сега предстои да видим дали след връщането на Васко и любовницата Цвети няма пак да бъде спусната за директор на нещо, например на водопад.

 6. Борисова
  #1

  Това е за парлама. Тези, които трябва да си ходят ЗАВИНАГИ са горанов, кирилов, караниколов, ангелкова и..... За техните мръсни игри няма край, за народната тъпота също!!!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.