Тоталната забрана за пушене влиза в сила от 1 юни 2010 г.

Тоталната забрана за пушене влиза в сила от 1 юни 2010 г.

Пълна забрана за тютюнопушене на обществени закрити места влиза в сила от 1 юни 2010 година. Това решиха депутатите в петък като приеха промени в Закона за здравето на второ четене. Отхвърлено бе предложението на председателя на парламентарната здравна комисия Борислав Китов ("Напред") да има обособени зони за пушене в някои административни учреждения.

Пълната забрана на тютюнопушенето бе приета след гласуване и прегласуване.

"На практика с това гласуване надделяха хората, които направиха така, че 2.5 млн. българи ги обявиха за престъпници и за нарушители. Няма друг закон в България, който да е насочен срещу 2.5 млн. българи, ако ще те да са пушачи”, коментира депутатът от Коалиция за България Стоян Витанов.

Веднага след гласуването сред депутатите се появиха и първите хипотези, че пълната забрана може да не е съвсем пълна и току-що променения закон да бъде прекрояван наново.

"Има възможност с допълнителни корекции в Закона за здравето, пушенето да бъде позволено в заведенията за обществено хранене", каза народният представител от БСП Руденко Йорданов. Според депутата e възможно да се включи "режим на изключенията, според който могат да се обособят места за пушене". Режимът трябвало да се "донатъкми" особено по отношение на заведенията за обществено хранене. Накрая Руденко Йорданов, който иначе бе сред най-яростните защитници на пълната забрана, заключи, че спазването на закона щяло да се извършва с "намигване".

"Жертва сме на този акт. Съзнателно сме си платили акциза в полза на обществото", заяви депутатът от НДСВ Олимпи Кътев, който е пушач. Според него "животът е разнообразен и не може да се налагат забрани от рода да не се псува, докато се шофира. Кътев допълни, че в държави, които са доказани туристически дестинации, такава забрана действа негативно. Депутатът бе категоричен, че ще пуши навсякъде, независимо от това каква санкция го очаква.

Борислав Китов пък коментира, че очаква тази забрана да има същата съдба като въвеждането на акциз върху домашната ракия. "Като се въведе акциз, някой да е платил?", попита риторично той. "Най-лошото е, че за пореден път приехме един закон, който няма да се спазва", заяви Китов.

"Само ще се хвалим, че в България има пълна забрана, но и сега не се спазва изискването за пушене в обособени части", посочи той. Според него е по-добре да се засили контрола по сега действащите разпоредби.

В същото време бизнесът вече неколкократно предупреди, че с налагането на пълната забрана за тютюнопушене се очакват фалити на заведения. Заради финансовата криза секторът и без друго изпитва затруднения и хотелиери и ресторантьори са убедени, че с тези си действия държавата ги обрича на фалит.

Споделяне

Още по темата

Още от България