Тотото е било поставено на колене пред лотариите на Божков

Красен Кралев не отпуснал нито лев за физкултурни салони, 100% от средствата – прилапани от спортните федерации

Снимка: Mediapool

Държавният спортен тотализатор е бил обречен да работи на загуба през последните години заради лошо финансово управление и нелоялна конкуренция от страна на частните лотарии на хазартния бос Васил Божков.

Това стана ясно от първия одит на тотализатора, направен от Сметната палата. Той е за периода на бума на частните лотарии – 2017 г. и 2018 г., макар че съдържа данни от 2014 г. насам.

От одита не става ясно дали проблемното финансово управление на тотото е било стечение на обстоятелствата или има и умишлени действия за подкопаване на пазарните позиции на държавния хазартен оператор.

5 години работа на загуба

Основната констатация на палатата е, че правната рамка не е осигурила равни пазарни условия за работата на тотализатора, адекватни на тези, при които са оперирали частните конкуренти на БСТ – всички, свързани с бизнесмена Васил Божков.

"Финансовото състояние на ДП БСТ през одитирания период е нестабилно и с тенденция към влошаване", констатират одиторите. "През одитирания период дейността на Държавно предприятие "Български спортен тотализатор" не е достатъчно ефективна и ефикасна, което основно се дължи на конкуренцията от страна на частни организатори на хазартни игри, които имат нормативно обусловени пазарни предимства пред държавното предприятие", пише в одита.

За целия 5-годишен период от 2014 г. до 2018 г. включително тотализаторът неизменно отчита загуба, която е нараснала около 3 пъти – от 3.6 млн. лв. през 2014 г. на 10.2 млн. лв. през 2018 г.

Държавният оператор отчита намаляващи приходи – от 178 млн. лв. през 2014 г. на около 162 млн. лв. през 2018 г. на фона на гигантския ръст на оборотите на фирмите на Божков "Ню Геймс" и "Националната лотария", достигнали постъпления от над 1 млрд. лв. през 2017 г. и 1.5 млрд. лв. през 2018 г.

На фона на намаляващите си приходи тотализаторът прави твърде високи отчисления към министерството на спорта, смята палатата.

"Размерът на вноските за спорт към Министерството на младежта и спорта е значително по-висок от оставащата печалба след данъци. Вследствие на това, предприятието отчита постоянни загуби, които нарушават финансовата му стабилност", посочва Сметната палата. През 2014 г. тотализаторът е отчислил на спортното ведомство над 29 млн. лв., а през 2018 г. - над 25 млн. лв., които формират над 90% от бюджета на министерството за спортните федерации.

Според палатата това са твърде високи вноски на фона на възможностите на тотализатора след плащането на дължимите данъци и такси за хазарт. Одитът на Сметната палата потвърждава скандалната новина, че след 2014 г. конкурентните предприятия на тотализатора – всичките свързани с хазартния бос Васил Божков, са плащали между 42% и 49% от дължимата такса за хазарт на фона на внасяното от тотото. Така, според Сметната палата, държавното предприятие е било принудено да работи в условията на нелоялна конкуренция.

Наскоро Божков призна, че облекченото облагане на неговите фирми не е случайно, а е в резултат на рекета, който са упражнявали върху него управляващите. Обвиняемият в 18 престъпления бизнесмен прати сигнал в прокуратурата, че е предал над 60 млн. лв. на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов.

Агресивна реклама, проблемен договор с бТВ

Агресивната ТВ реклама на частните лотарийни игри също е отчетено в одита като огромно предизвикателство в ущърб на държавното предприятие. Палатата дори цитира констатации на СЕМ, въз основа на които прави извода, че рекламите на частните лотарии са били в нарушение на забраната в закона.

Сметната палата е направила подробен анализ на рекламния договор на тотализатора с бТВ, действал от 2016 г. до май 2020 г., но той е заличен от публичния доклад с обяснението, че информацията представлявала търговска тайна. "Договорът за предоставяне на програмно време и осигуряване на телевизионно време, сключен с "БТВ Медиа Груп" ЕАД е със заложени финансови и други параметри, за които няма увереност, че са изгодни за предприятието", гласи заключението на Сметната палата. Именно с подобни съображения контрактът не бе подновен преди около месец.

Палатата разкрива и интересно обстоятелство около предложения от Валери Симеонов през 2018 г. първи законопроект за ограничаване на рекламата и продажбата на лотарийни билети. Оказва се, че тотализаторът е излязъл със становище в подкрепа на проекта и дори е предложил важни идеи като например забраната за реклама на хазарт да отпада, ако операторът отчислява 15% от постъпленията си за спонсориране на спортни и културни мероприятия, а също и задължение за идентифициране на лицата при изплащане на печалби над 200 лв. След разговор с министъра на младежта и спорта Красен Кралев и неговия екип обаче предложенията на тотализатора по законопроекта мистериозно изчезват от официалната му позиция.

Нито лев за спорта в училищата

Едно от най-абсурдните разкрития на Сметната палата е, че по време на одитирания период (2017-2018 г.) спортният министър Красен Кралев не е отпуснал нито лев от парите на тотализатора за физкултурни салони в държавните и общинските училища, както изисква законът. За сметка на това, всички пари са прилапани от спортните федерации.

По данни, цитирани от одиторите, над половината училища в страната не могат да провеждат нормално часовете по физическо възпитание и спорт заради липсата на съоръжения. От 2591 училища в страната едва 697 имат физкултурен салон с минимално изискуемата площ от 800 кв. м., а 478 училища са без помещения за спорт.

На този фон Кралев дори не е благоволил да издаде наредба за финансиране на учебните заведения.

Сметната палата е констатирала и проблемни спонсорства и дарения, правени от тотализатора на отделни спортни организации и спортисти с негово решение, което е недопустимо.

През февруари тази година ръководството на тотото бе изцяло сменено, като в него за пръв път влязоха двама представители на финансовото министерство с цел да се подобри състоянието на държавната компания.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?