Тотю Младенов: "изчистването" на отпуските до края на годината е вариант

Тотю Младенов: "изчистването" на отпуските до края на годината е вариант

Един от вариантите за решаване на проблема с натрупаните платени отпуски е те да бъдат "изчистени" до края на тази година, каза в четвъртък министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Обсъждала се и възможността само десет дни от дължимия отпуск да могат да се прехвърлят за следващата година.

Министърът увери, че ще бъде търсен най-оптималният вариант за ползването на натрупаните платени отпуски. Това ще стане на тристранен съвет през следващата седмица.

По думите на Младенов са необходими промени в Кодекса на труда, които да задължат работодателите да дават на работниците дължимите им платени отпуски. Това е времето те да възстановят работните си сили и хората трябва да го ползват, заяви министърът.

Според него двеста-триста дни натрупани означава риск за професионални заболявания, за повече болнични и други рискове. Синдикатите трябвало да одобрят промените, тъй като те всъщност са грижа за здравето на работниците и служителите.

За да илюстрира проблема Младенов каза, че, ако хипотетично бъдат уволнени само служителите на МТСП, той трябва да плати два милиона лева за неползвани отпуски.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?