Тотю Младенов не вижда нужда от повече пенсионни реформи до 2020 година

Тотю Младенов не вижда нужда от повече пенсионни реформи до 2020 година

Така както е разписана до 2020 година пенсионната система, няма основание да бъде променяна, заяви във вторник пред журналисти министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Коментарът му дойде в отговор на изявлението отпреди два дни на президента на Европейския съюз Херман ван Ромпой, според който държавите членки трябва да предприемат заедно реформи, а не всяка страна да прави каквото намери за добре.

Според Ромпой трябва да има връзка между пенсионирането и продължителността на живота и всички страни трябва да реформират системите си за определен период и по начин, който води до определена цел.

Младенов обаче не вижда необходимост от допълнителни промени. “Все пак България от 2012 до 2020 година прави възрастта за пенсиониране на мъжете от 63 на 65 години, а за жените - от 60 на 63 години", коментира той и припомни, че възрастта и стажът за пенсия растат с по четири месеца годишно. “Смятам, че това не е малко, което беше направено“, допълни той.

В отговор на въпрос има ли възможност да се повиши още възрастта за пенсиониране, ако се обвърже със средната продължителност на живота у нас, Младенов каза, че начертаното до 2020 година трябва да се изпълнява и то ще донесе необходимата устойчивост на пенсионната система.

“С тези реформи доказахме, че искаме да направим пенсионната система по-устойчива и хората да получават по-адекватни пенсии“, каза Младенов.

“От 2012 г. с две години се увеличи и необходимият осигурителен стаж за военните и за полицаите“, допълни Младенов. Работещите в силовите министерства обаче продължават да имат възможност за твърде ранно пенсиониране, независимо дали работата им е рискова или не.

Развитието на пенсионните системи е сред темите за преговори между европейските лидери по време на двудневния Европейски съвет, който започва в четвъртък в Брюксел.

Споделяне

Още по темата

Още от България