Тотю Младенов оспори данните на НСИ за безработицата

Тотю Младенов оспори данните на НСИ за безработицата

Социалният министър Тотю Младенов отхвърли в четвъртък публикуваните ден по-ранно данни на Националния статистически институт (НСИ), които отчетоха, че хората без работа за първото тримесечие са много повече от обявените от Агенцията по заетостта. Данните на НСИ отчетоха, че през първото тримесечие безработицата е била 12%, а хората без работа с 43 000 повече от обявените от Агенцията по заетостта.

Младенов заяви, че в четвъртък е разговарял с председателя на НСИ Мариана Коцева и я е попитал знае ли към днешна дата колко е безработицата и тя е отговорила, че не разполага с такива данни. Това даде повод на Младенов да се похвали, че Агенцията по заетостта има такава информация и дори отчете, че само за едно денонощие 1000 души са си намерили работа.

“Към вчерашна дата нивото на безработицата е 9.06%, а към днешна дата е 9.02%“, посочи министърът и допълни, че регистрираните в бюрата по труда безработни са 334 262 души.

Младенов прогнозира, че към края на този месец безработицата за първи път от няколко месеца насам ще бъде под 9%.

Той заяви, че НСИ няма инструмента за отчитане на безработицата, с който работи единствено Агенцията по заетостта. “Нека да не се изземват функции“, призова министърът.

Именно данните на НСИ обаче се ползват от Евростат и се припознават като официални.

Социалният министър посочи още, че в момента хората са силно стимулирани да се регистрират в бюрата по труда и от началото на годината досега чрез Агенцията по заетостта 81 000 безработни са потърсили работа.

На заседанието на тристранния съвет в четвъртък не бяха обсъждани мерките за увеличаване на доходите, както се очакваше предварително. Финансовият министър Симеон Дянков е поискал въпросът да бъде разгледан в средата на юни, когато ще има по-точни разчети за възможностите на държавния бюджет да поеме евентуални допълнителни разходи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?