Тотю Младенов подозира “други цели“ в протестите срещу пенсионната реформа

Социалният министър Тотю Младенов коментира в сряда, че подготвяните протести срещу пенсионната реформа и разпъването на палатков лагер пред парламента му изглеждат “малко неестествено и може би имат други цели“.

От КНСБ обявиха, че в четвъртък, когато парламентарната социална комисия ще гледа промените в Кодекса за социалното осигуряване за пенсионирането, ще изградят протестен палатков лагер. Той ще бъде в градинката срещу служебния вход на Народното събрание. Засега от КНСБ изчакват позицията на другия голям синдикат - КТ “Подкрепа“, но се готвят за национален протест на 7 октомври.

“За една година правителството е доказало, че води сериозен диалог със синдикатите и работодателите. Въпреки решението на КНСБ, ще продължим тези разговори и ще работим, за да намерим най-доброто решение за пенсионната реформа“, каза Младенов.

Той отново заяви, че избраният от правителството вариант да се покачва осигурителният стаж, а не възрастта, е “най-лекият за реформа“.

Младенов посочи, че голяма част от българите, които работят на трудов договор в условията на трета категория труд, няма да имат проблеми с пенсионирането. “Проблеми ще имат тези, които са работили и продължават да работят в "сивата" икономика - без трудови договори, без осигуровки и без да плащат данъци“, заяви министърът. Той съобщи, че само за последните два месеца при масираните проверки на трудовите инспектори са установени над 1800 такива случая.

По думите му въпросът за минималната работна заплата оставал отворен и се водели преговори с Министерството на финансите. Преди няколко дни финансовият министър Симеон Дянков заяви, че минималната заплата няма да се увеличава през следващата година.

“Мисля, че по-добре да не се увеличават данъци и осигуровки, а да се върви към леко увеличаване на минималната заплата, защото тя, освен фискални и икономически измерения, има и социални измерения“, каза Младенов. “Не може човек да получава минимална заплата и след като му се удържат данъците и осигуровките, той да получава възнаграждение, което е по-малко от прага на бедност - 211 лева“, коментира той.

Младенов коментира и въпроса с инвалидните пенсии. “Ще изтеглим нашите представители от териториалните експертни лекарски комисии, ще укрепим медицинската експертиза в осигурителния институт и ще започнем масирани проверки на решенията, които се издават в ТЕЛК“, посочи той. Промяната щяла да започне от 1 януари 2011 г.

Споделяне

Още от България