Тотю Младенов: Повишение на пенсиите от 1 април със средно 10 процента

Тотю Младенов: Повишение на пенсиите от 1 април със средно 10 процента

Всички пенсии ще се повишат средно с 10 на сто от 1 април, съобщи в неделя социалният министър Тотю Младенов.

Това е поредното изявление по темата, по която очевидно все още няма единно мнение сред управляващите. Финансовият министър Симеон Дянков спомена, че за възможно повишение още от 1 януари, а според председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова по-реалистично е това да стане от 1 април.

По думите на Младенов се очаква леко нарастване на максималния осигурителен доход. Още една седмица щели да продължат преговорите на министерствата с Министерството на финансите за бюджетите им.

В момента се правят изчисленията за увеличението на пенсиите, уточни Младенов и допълни, че предложението ще бъде обсъдено в Тристранния съвет за социално сътрудничество, както и в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт.

Предстоят разговори с Министерството на финансите за увеличаване на сумите за детски надбавки и за майчинство, каза още Тотю Младенов.

Той съобщи, че от 1 януари 2013 г. с 10 процента ще се повиши издръжката и заплатата на социалните работници в социалните заведения, за което ще са необходими близо 16,5 млн. лв. допълнително. Тогава предстои и увеличението на минималната работна заплата – от 290 на 310 лева.

В неделя Младенов беше в Борисовата градина в София, където откри фестивала "Спорт, здраве и активно дълголетие".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?