Това е отказ от реформи и запазване на статуквото на тройната коалиция

Това е отказ от реформи и запазване на статуквото на тройната коалиция

Синята коалиция обяви проекта за бюджет за 2011 година за неприемлив и обвини ГЕРБ в запазване на статуквото от времето на тройната коалиция и в пълен отказ от реформи в социалната сфера. Ръководствата на СДС и ДСБ проведоха във вторник съвместно заседание и излязоха с остро критична позиция по темата за фиска. Десните отново препоръчаха въвеждането на фискален борд, който да ограничи харчовете на държавата до приходите в хазната.

От Синята коалиция изразиха и "сериозно безпокойство", че бюджетната рамка за следващата година се внася за обсъждане в парламента месец по-рано, за да се избяга от дебат за изпълнението на бюджета за тази година.

Лидерът на ДСБ Иван Костов предупреди, че се очертава дефицит най-малко от 220 млн. лева в бюджета на осигурителния институт (НОИ), 200 млн. дефицит при общините. Още 65 млн. лева са обещани на лекарите, а не се вижда откъде ще дойдат средствата за покриването на всички тези разходи, отбеляза той.

Председателят на СДС Мартин Димитров призова реформаторски настроените министри да заемат по-твърда позиция в дебатите, а Костов обясни, че дори и подаването на министерски оставки в знак на несъгласие е вариант в тази ситуация.

Десните се обявиха срещу вдигането на осигуровките, на минималната работна заплата и на праговете за самоосигуряване, което се обсъжда на тристранния съвет. В същото време те препоръчаха за пореден път замразяване на АЕЦ "Белене" и за даване на приоритет на проекта "Набуко" спрямо "Южен поток".

Липсата на реформи в пенсионната, здравната и образователната система ще доведе до изтичане на много пари в неработещи системи, което може да коства финансовата стабилност на страната, се казва в позицията на Синята коалиция. Предложението за вдигането на осигуровките с 1.8% бе определено като "автогол" по време на криза.

"В едно от своите изказвания председателят на Европейската комисия Барозу препоръча намаляване на ДДС и осигуровките", припомни Мартин Димитров, като отбеляза, че премиерът Бойко Борисов често споменава как следва съветите на своите европейски партньори, но ДДС в България остава същият и същевременно се обсъжда увеличаване на осигуровките.

Синята коалиция смята, че тези мерки ще доведат до увеличаване на и без друго голямата сива икономика в страната. Десните се обявиха и против удовлетворяването на всичките синдикални искания в рамките на тристранния съвет, защото работодателите няма да успеят да изнесат цялата тежест в условия на криза.

"Правителството не си е написало домашното и затова няма как да бъде поставена оценка. Бюджетът за здравеопазване е три четвърти от бюджета на НЗОК. Бюджетът на социалната сфера е четири пети от бюджета на НОИ. В същото време виждаме съмненията на управителния съвет на НОИ и излизането на лекарите от преговорите. Има ерозия на доверие", коментира лидерът на ДСБ Иван Костов.

Споделяне

Още от България