Това е политическа атака, обяви говорителят на кабинета

Говорителят на правителството Димитър Цонев определи оспорването на собствеността на Симеон Сакскобургготски върху двореца "Врана" като юридически необосновано и като политическа атака срещу премиера.

Цонев уточни, че никой юрист в България не би трябвало да има съмнения кой е бил собственик на имота до 1947 г. и кой е наследник след това. Интендантството никога не е било собственик, а е действало от името и за сметка на българските царе, добави Цонев.

Той представи в Министерски съвет копие от списъка на бившите царски имоти, сред които и двореца "Врана", които са одържавени със специален закон, обнародван в "Държавен вестник" през 1947 г. Списъкът с личните имоти на царската фамилия е бил съставен през 1946 г. по заповед на тогавашния министър-председател Кимон Георгиев. Според този списък Симеон Сакскобургготски след реституцията е собственик освен на двореца "Врана", но и на двореца в Ситняково, Баня и Царска Бистрица на хижа "Саръгьол" в Боровец и на горски масив от 16 563 декара.

Цонев припомни, че имотите са върнати въз основа решение на КС, с което бе отменен закона за одържавяването на царските имоти. От всичките описани 16 имоти само за 6 е имало процедура, а за останалите до момента министър-председателят не е предявил реституционни претенции.

Съдът е този, който трябва да вземе окончателното решение, коментира правителственият говорител, цитиран от БНР.

Още от България