Това е прекалено: След "пестеливите" крушки Брюксел пробутва водоспестяващи душове

Това е прекалено: След "пестеливите" крушки Брюксел пробутва водоспестяващи душове

След енергоспестяващите крушки идва ред на водоспестяващите душове! Брюксел отново е запретнал ръкави за екоразпоредби и забрани. Но не прекалява ли вече, пита в своя бележка "Дойче Веле".

 

Брюксел страда от мания за разпоредби. Превъзпитателните му пози вече са дошли до гуша на гражданите. Вярно, че единният вътрешен пазар изисква единни норми за много стоки и услуги. Та нали само така ЕС може да бъде световна пазарна сила, да е глобален играч в Първата лига. Лошото е обаче, че еврокомисарите упорито продължават да разширяват компетенциите си. И все по-често се месят в неща, които не са непременно тяхна работа. Предписват женска квота за ръководни постове на фирми, мъчат с всевъзможни наредби пушачите в името на народното здраве.

Особено им се харесва ролята на възпитатели на Европа по отношение на опазването на околната среда. Феновете на старите електрически крушки добре знаят за какво става дума. Брюксел здравата се погрижи тези крушки да изчезнат от всички магазини в целия ЕС и да бъдат заменени с енергоспестяващи. Дори убедените екозащитници смятат това за прекалено.

В същия превъзпитателен маниер пък сега ЕК иска да предпише на европейците с какви душове да се къпят. Наложи ли се волята на брюкселските технократи, досегашните кранове и душове ще изчезнат и вместо тях ще се използват вече само водоспестяващи такива.

Не във всички европейски страни обаче водните ресурси са в недостиг. А и каква полза от водоспестяващи душове ще имат например италианците по време на летните жеги и помага ли им това, че в студена Финландия ще се пести вода с въпросните душове?!

Такива въпроси изобщо не бива да се задават на брюкселските чиновници. Подобно на раково образувание ЕК развива опасна собствена динамика. Не беше ли заложено обаче в европейските договори, че Брюксел трябва да се меси само в неща, с които националните държави сами не могат да се справят?

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?