Това е Путин, той не спи, а работи

Това е Путин, той не спи, а работи

"Това е Путин, той не спи, а работи". Така Димитрий Песков, прессекретар на руския президент Владимир Путин, описа работния график на държавния глава, предаде "Риа Новости".

Преди няколко дни Путин се срещна с севернокорейския лидер Ким Чен Ун във Владивосток, а след това замина на двудневна визита в Китай. По този повод журналисти попитали Песков кога все пак президентът успява да спи.

"Това е Путин, той не спи, а работи", отговори с усмивка прессекретарят на държавния глава. Според него визитата на Путин в Китай е много успешна. Руският президент участва във форума за международно сътрудничество "Един пояс-един път", а между другото е провел и серия двустранни срещи, включително с китайския президент Си Цзинпин.

За Украйна

По-късно Путин даде и пресконференция в Пекин, на която обяви, че иска да знае позицията на новоизбрания украински президент Володимир Зеленски за уреждането на конфликта в Източна Украйна, съобщиха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.

"Ако ние се срещнем един ден, ако започнат някакви преговори, което не изключвам, ние трябва да поговорим най-вече за това как да приключим конфликта в Югоизточна Украйна", заяви Путин. Той отбеляза, че за уреждането на конфликта има "само един начин - изпълнението на Минските договорености".

Жителите на Украйна очакват от бъдещия президент на страната решение на конфликта в Донбас, защото "всички са уморени" от тази ситуацията, каза Путин. Той посочи също, че Москва обмисля възможността да облекчи процедурата за получаване на руско гражданство за всички украински граждани, а не само за жителите на сепаратистките области в източната част на страната.

Срещи

Путин обяви още, че лидерите на страните, с които се срещнал по време на форума "Един пояс - един път", са изразили готовност за сътрудничество с Русия.

"За нас е важно, че установяваме много добри отношения с нашите партньори, с повечето страни по света. Всички, с които се срещнах, искат да работят с нас", заяви Путин.

Търговските войни и ограничения вредят на световната икономика, и това го разбират почти всички страни, каза руският президент. Коментирайки китайската инициатива за международно сътрудничество "Един пояс - един път", Путин изрази увереност, че такива проекти имат добро бъдеще, защото от тях са заинтересовани практически всички страни.

Резултати

Китайският президент Си Цзинпин съобщи, че участниците в форума са сключили 283 споразумения за общо 64 милиарда долара.

"Тези резултати показват, че сътрудничеството в инициативата "Един пояс - един път" е изискване на съвременната епоха. То поставя интересите на хората на първо място и е широко подкрепяно и изгодно за всички страни", заяви Си.

В речта си китайският президент повтори, че този гигантски инфраструктурен проект ще наблегне на "отворено, чисто и зелено развитие", а различните участници в него "ще се консултират като равни".

Страните участнички в "Един пояс - един път" се договориха да разширят сътрудничеството си по суша, въздух и море, както и в дигиталната сфера, каза Си Цзинпин. Той добави, че участниците във форума са се споразумели да работят над създаването на икономически коридори и зона за търговско-икономическо сътрудничество.

Споделяне

Още от Свят