"Това е вид подривна дейност". Как се организират провокатори за протеста?

"Това е вид подривна дейност". Как се организират провокатори за протеста?

Списъци с имена на хора, на които трябва да се плати, сборен пункт и задача да се организират безредици по време на протестите в София. Това са открили прокуратура и полиция в телефона на един от арестуваните за сблъсъците пред бившия партиен дом във вторник вечерта. Тогава бяха счупени няколко прозореца на вратите на централния вход на сградата, а полицаите бяха замеряни със стъклени бутилки и пликове с червена боя. Данните бяха представени пред Софийския районен съд в сряда от Иво Боев, който е наблюдаващ прокурор по делото срещу четиримата арестувани младежи.

Изпълнителите са задържани, но организаторите – не, стана ясно от думите му. Боев обаче обясни, че по това дело ще бъдат повдигнати обвинения на още хора. Той поиска четиримата да останат за постоянно в ареста, защото в противен случай щели пак да се опитат да предизвикат безредици на протестите, а можели да привлекат и още хора за целта.

"Това очевидно е вид подривна дейност, извършена от тях, режисирана от лица, които предстои да бъдат установени по делото", заяви Боев.

Тайни и явни служители на МВР

Сред доказателствата срещу четиримата арестувани има показания на няколко служители на МВР, които са пострадали от сблъсъците. Част от тях са от жандармеристите, охранявали партийния дом и арестували младежите при сблъсъците. Един от тях е пострадал – има порезна рана от стъкло на шията.

Другите свидетели обаче са тайни служители, нарочно внедрени в редиците на протестиращите. Тяхната задача е била да следят събралите се на площада граждани и "да разпознават лица от криминалния контингент", обясни прокурор Боев. При това наблюдение те видели група млади хора със съмнително поведение.

Те били арестувани след сблъсъците с полицията. Двама от служителите на МВР твърдят, че видели две момчета, които провокирали тълпата да се насочи към тях, хвърляли бутилки, както и пликове с боя.

Телефони и списъци

В мобилните телефони на четиримата е открита подробна комуникация за организацията, заяви прокурорът. Там са намерени списък с три имена на участниците, които трябвало да получат заплащане. Уточнен е сборният пункт и са правени уговорки как всички заедно ще отидат на протеста, твърдят разследващите. Едновременно с това са назначени експертизи на записи от камери на МВР, които вероятно са заснели провокаторите. Според прокуратурата цялата организация е направена през социалните мрежи и чрез лични познанства.

Как са иззети телефоните?

В съдебната зала адвокатите на четиримата младежи възразиха, че данните от мобилните телефони не са иззети по реда на НПК и не е ясно дали могат да се смятат за доказателства. Сбъркан е и IMEI номерът на едно от мобилните устройства.

Един от адвокатите подчерта, че прокуратурата говори за организация, но в същото време на арестуваните са повдигнати обвинения за хулиганство и не се твърди, че има сговор.

"Ако съм бил там с цел безредици, нямаше да доведа гаджето ми с мен. В момента, в който станаха тия неща, си тръгнах. Да, бях там, но след като видях, че има опасност да стоим там, я хванах за ръка и си тръгнахме. Нито съм се крил от някого с качулки, маски, нито нищо", заяви един от обвиняемите – Иван Колев.

Защитниците подчертаха, че обвиняемите са съдействали на разследването, предали са телефоните си и няма опасност да се укрият и не бива да остават за постоянно в ареста. В крайна сметка и четиримата бяха освободени под гаранция.

Споделяне

Още от България