Товарната капсула “Дракон“ стигна Международната космическа станция

При изстрелването на "Дракон" в петък имаше проблеми

Товарният космически кораб "Дракон", доставящ оборудване за научни опити, космически части и храна за Международната космическа станция (МКС), се скачи в неделя сутринта с МКС, предадоха световните агенции. Капсулата бе изстреляна от частната компания "Спейс Екс" (SpaceX"), която е първата с подобен договор с НАСА. Това бе вторият такъв полет като част от договора за над 1 млрд. долара за доставка на товари от Земята за МКС и в обратна посока.

 

Базираната в Калифорния частна компания за космически полети се сблъска с неочакван технически проблем - запушване на хидравлична линия или блокиране на вентил - който не позволи товарният космически апарат да бъде изведен в зададената орбита, след като бе изстрелян от Кейп Канаверал в петък. На специалистите на компанията бяха необходими няколко часа, докато отстранят проблема и възстановят пълния контрол върху всички системи на космическия апарат, посочва АП.

 

"Дракон" се скачи с МКС един ден по-късно от предвиденото и достави товар с тегло един тон. Корабът ще остане скачен с МКС близо месец, след което ще се завърне на земята с резултати от извършваните на станцията научни експерименти.

Споделяне

Още от Свят