Този кабинет и парламент най-грубо се месят в работата на съдебната власт

"Толкова груба намеса в работата на съдебната власт досега никое от предходните правителства не е правило, нито някой от предходните парламенти". Така шефът на Върховния административен съд (ВАС) в оставка Владислав Славов коментира вчерашната декларация на депутатите от НДСВ, ДПС, Коалиция за България и НИЕ срещу опита на сегашния Висш съдебен съвет (ВСС) да посочи в края на мандата си шеф на административния съд за следващите 7 години. Негодуванието му бе насочено и срещу действията на правосъдния министър Антон Станков.

Станков на два пъти неуспешно се опита да спре процедурата по избора с жалби пред ВАС. Веднъж той атакува решенето да се открие процедура два месеца пред изтичането на мандата на Славов, а втория път - решението на ВСС да приеме оставката му и така отново да започне избор на нов председател на ВАС. Според Станков не може да се избира нов шеф, защото постът не е вакантен преди да е издаден президентски указ за освобождаването на сегашния председател.

Днес Славов реагира срещу тези аргументи и даде пример с изборите за президент, които са три месеца преди да изтече мандата предходния държавен глава. Той припомни и как е бил проведен изборът на главния прокурор Никола Филчев преди четири години. "В онзи съвет имаше парламентарна квота, която беше избрана основно с представители на БСП и ДПС. Този съвет тогава започна процедура шест месеца преди изтичане на мандата на Татарчев. Някой тогава да беше казал, че процедурата е незаконна и непрозрачна и че прави опит за запазване на съдебна номенклатура", запита днес Славов.

"Това, че вчера процедурата завърши неуспешно не означава, че в близки дни или на някое от следващите заседания не може да започне нова процедура по избор", закани се Славов. Вчера и при първото тайно гласуване, и при балотажа считаният за фаворит конституционен съдия Георги Марков събра по 10 гласа - далеч по-малко от необходимите 17, за да заеме поста на Славов. При финалното гласуване пък 11 магистрати от ВСС гласуваха с празни пликове. Така самите членове на съвета осуетиха избора, срещу който се обявиха всички в парламента без ОДС.

Славов заяви днес, че не приема празните пликове, защото всеки трябва да вземе отношение по една или друга кандидатура. "Ако някой не желае да гласува за никого е трябвало да го изрази по друг начин, а не чрез празни пликове."

Според административния съдия не е нужен и президентски указ, за да може отново да се направи избор за шеф на ВАС. Има редукция на мандат, който вече не е седем години, а е редуциран към датата на клетвата, която ще бъде на 13 октомври, обясни Славов. Друго основание е, че той самият е подал оставка, а според закона това е основание за започване на избор

На въпрос дали е нужен президентски указ за избора днес и пресаташето на президента Георги Първанов Бойка Башлиева обясни от негово име, че в самата оставка на Славов пишело, че тя трябва да се счита за валидна след датата, когато той става конституционен съдия.

"Възможно е да има доста кръгове в усилията да се избере ново ръководство, мисля че е редно държавния глава да не се намесва в процеса преди да имаме някакъв резултат", заяви днес Първанов и каза, че ще коментира едва когато ВСС вземе решение за избор на нов шеф на ВАС.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: