Кабинетът обявява резерва за социалните мерки в четвъртък

Този кабинет няма да променя критериите за енергийно подпомагане

Забавени плащания от 6.7 млн. лв. по програмата за човешки ресурси трябва да бъдат изплатени до края на май

На опашка за енергийни помощи.

В четвъртък правителството ще обяви сумата, която ще бъде насочена към социални плащания и мерки на пазара на труда, съобщи вицепремиерът и социален министър Деяна Костадинова.

“Имаме разчети за всички възможни мерки, които можем да финансираме. Всичко това ще зависи от финансовия ресурс, който в четвъртък Министерският съвет ще одобри. Във вторник на Националния съвет за тристранно сътрудничество ще се гласува каква част от този финансов ресурс ще отиде за мерки за заетост и каква за подкрепа на най-нуждаещите се“, каза Костадинова в сряда.

“Първо виждаме с какви пари разполагаме и след това виждаме възможните мерки, които вече сме разчели и остойностили – кои от тях могат да бъдат покрити от този финансов ресурс“, допълни тя.

Костадинова посочи, че работната група, която беше създадена към тристранния съвет, ще разгледа предложенията на правителството и социалните партньори и ще даде предложения кои са най-уязвимите групи и към кои да бъдат насочени пари и във вторник тристранният съвет ще реши.

Възможно е да настъпят и изменения в обхвата на групите, които първоначално правителството съобщи, че ще бъдат подпомогнати.

“Това е възможният първи пакет към момента. Ако в рамките на следващите няколко месеца успеем да освободим допълнителен ресурс, веднага ще могат да влязат и следващите групи, които са остойностени“, каза тя.

Костадинова обясни, че служебното правителство се отказва да променя критериите за достъп по енергийното подпомагане за следващия отоплителен сезон, но ще осигури средства в бюджета, за да може да се платят еднократни помощи на по-широк кръг от хора. Решението дали все пак критериите ще се променят, ще остане на новоизбраното правителство, за да не се окаже, че друг трябва да плаща за нещо, решено от служебния кабинет.

"Преформулираме самият механизъм на изплащане – това да е еднократна помощ в рамките на следващия отоплителен сезон, като тази сума ще бъде заложена още отсега в бюджета, за да бъдем максимално коректни към правителството, което ще поеме управлението след нас. Що се отнася до дългосрочната политика съм съгласна с бележката на Министерството на финансите, че това трябва да бъде разписано в следващия Закон за бюджета, който трябва да бъде приет от следващото правителство. Така че това ще остане в неговите ръце", каза Костадинова.

След индексирането на пенсиите от 1 април, част от сега подпомаганите пенсионери ще изпаднат от класацията за помощи за отопление. За тях ще има еднократна втора добавка преди зимата. Условието е същото -да надвишават с до десет лева летвата, която няма да се променя.

По отношение на мерките за заетост е възможно да бъде насочен финансов ресурс за подкрепа на хората с увреждания и за самостоятелна стопанска дейност. Костадинова уточни, че обявеното от нея префокусиране към осигуряване на работни места, водещи до растеж на икономиката, е дългосрочен приоритет.

Той ще залегне в подготовката на оператвината програма “Човешки ресурси“ за следващия програмен период. Ресорният зам.-министър Ваня Стойнева обясни, че при подготовката на новата програма са предвидени нови акценти и те са свързани с IT сектора, работните места в здравеопазването и социалните услуги.

До края на годината остава да бъдат усвоени 582 млн. лева по оперативна програма “Развитие на човешките ресурси“ и ако това не се случи с бързи темпове, част от тях могат да бъдат загубени. Стойнева обясни, че тази сума намалява с всеки изминал ден и даде пример, че през януари и февруари са одобрени разходи за 85 млн. лева. Има и месечен разчет за това колко средства трябва да бъдат разплащани всеки месец. Например Агенцията по заетостта трябва да разплаща по 40 млн. лева месечно, като за март е разплатила 35 млн. лева.

Има забавени плащания за около 6.7 млн. лева, основно по три схеми на оперативната програма, към доставчици на обучение и към фирми, наели младежи, чиито заплати се плащат от програмата.

По програмата “Аз мога“ при бюджет от 51 лева досега са разплатени 38.5 млн. лева, а забавените плащания към доставчици на обучителни услуги са 2.5 млн. лева.

По програмата “Аз мога повече“ при бюджет от 100 млн. лева са изплатени 26.7 млн. лева, а забавените плащания са 1.7 млн. лева.

По програмата за младежката заетост при бюджет от 35 млн. лева са изплатени 10 млн. лева, а забавените плащания са 2.5 млн. лева.

До края на месец май ще се наваксват забавените плащания, увери Стойнева. Тя обясни, че пикът на разплащанията и одобряването на разходи е в момента.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?