Този път май наистина се закрива БАН

Този път май наистина се закрива БАН

Министърът на образованието и науката Сергей Игнатов не се отказва от реформата в науката и висшето образование и въпреки съпротивата в сряда лансира нова идея за реформиране на БАН. Той съобщи, че са подготвени промени в Закона за БАН, които предвиждат научните институти да станат самостоятелни изследователски звена.

По този начин се премахва централното управление на академията. Институтите ще се финансират като второстепенни разпоредители с бюджетни кредити. Автономията на институтите и премахването на централното управление на БАН на практика означават, че академията повече няма да съществува в сегашния ѝ вид.

Предвижда се имотите на БАН да станат публична държавна собственост. Сега те са с особен статут и се водят собственост на академията, като много от тях са ѝ дарени като на институция от частни лица. Не е ясно как ще бъдат разпределени имотите между отделните институти, но по думите на Игнатов и занапред промяна в статута им ще става само с решение на Народното събрание.

Игнатов обяви, че нито един институт няма да бъде закрит, а учените ще запазят местата си.

“Изградените вече колективи няма да се свиват или вливат“, посочи той. Предложенията за промени в Закона за БАН ще бъдат внесени в Министерския съвет следващата седмица.

Това предложение за законова промяна става на фона на вече одобрена реформа от Общото събрание на БАН, срещу която обаче има бунт в някои от звената. От академията още преди няколко дни обявиха, че не са запознавани с никакви планове на МОМН за преструктуриране в академията.

Общото събрание на БАН излезе с декларация, в която изразява безпокойството си от поредното орязване на разходите, което трябва да се направи академията.

“Финансовата ситуация на БАН не позволява оцеляването на науката в нея. Към дата 20 април 2010 г. бюджетът е намален с 40%. Това се случва на фона на 10% намаление за всички останали бюджетно субсидирани организации. Към картината може да се добави спиране на изплащането на собствени средства на БАН от Министерството на финансите, спечелени по проекти при условие на подписани договори и извършени дейности, които приходи са от външни организации, а не от бюджета“, заявиха от БАН.

“Застрашени са важни общодържавни оперативни дейности (метеорологични прогнози, регистрация и информация за земетръсна дейност, мониторинг на геомагнитни и атмосферни процеси, екологични изследвания, защита на сигурността на компютърните мрежи, музейна дейност и др.), което ще доведе до нарушаване на нормалното функциониране на редица държавни институции“, се казва още в декларацията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?