Политолозите:

Този цинизъм не се побира в рационални рамки, България е решила да напусне ЕС

Решението е скандално, защото говори за един политически цинизъм на новите управляващи, който буквално не се побира в рационални рамки. Те би трябвало да са напълно наясно, че с този избор взривяват страната, коментира пред Mediapool социологът Цветозар Томов новината за назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Пред "Дневник" политологът Иван Кръстев заяви: "Решението Делян Пеевски да бъде избран за председател на ДАНС има смисъл само, ако правителството е решило, че иска България да напусне Европейския съюз. Ако не е това случаят, парламентът е длъжен да прегласува това решение".

Друг политолог, Антоний Гълъбов, обясни, че цялата отговорност за скандалите в управлението ще бъде понесена от БСП.

"Трудно ми е да коментирам, защото това назначение е и странно, и изключително скандално. Не мога да вляза в логиката на подобно назначение. То е странно, защото става дума за човек, обвързан с ДПС в продължение на два парламентарни мандата, който, очевидно, няма достатъчно квалификация да оглавява това ведомство и защото става дума за човек с, меко казано, съмнителна репутация", каза Цветозар Томов.

Според него назначението на Пеески ще предизвика остро политическо негодувание в ситуация, в която няма нищо по-важно от това страната да се успокои. "Ние сме на границата на социална и икономическа катастрофа. Разтревожен съм от този избор, но се надявам, че обществото ще реагира и изборът ще бъде отменен", допълни Томов.

В отговор на въпрос за имиджа, който България изгражда пред Европа, той каза, че управляващите в България явно изобщо не искат да се съобразяват с европейските политически ценности и с изискванията на ЕС към България.

"Вижте само публичното излъчване на този човек. Това е много, много лош знак към Европа. Преди всичко това е знак, че българските власти явно не ги интересува какво впечатление правят на народа си и на Брюксел. Имам надежда, че някой ще прояви здрав разум и г-н Пеевски няма да поеме този пост. Дали той и дали други властови центрове, не знам. Това е най-мекият начин да се излезе от тази ситуация. Ако това не се случи, мисля, че шансовете на правителството да овладее обстановката в страната рязко намаляват", коментира още Томов.

Пред Mediapool Антоний Гълъбов обясни, че начинът, по който бе гласувана кандидатурата на Пеевски, показва, че водещият партньор в управляващата коалиция е ДПС.

"Всъщност коалиция няма. Отговорностите за всички назначения се носят от "Коалиция за България". При липсата на коалиционно споразумение не е ясно какви са отговорностите на ДПС и на "Атака". Това няма да е нито първото, нито последното такова назначение. Аз очаквам, че ще се оформи една вълна от подобни назначения във всички служби в този сектор, което поставя въпроса за разделението между политическия кабинет и професионалните служби. Това винаги е бил системен проблем на държавността в България", каза Гълъбов.

Според него подобна е била ситуацията по време на управлението на НДСВ, когато политическото и професионалното ръководство в МВР не е обменяло информация помежду си. По това време Георги Петканов беше вътрешен министър, а Бойко Борисов - главен секретар на МВР.

"Опитът за директен политически контрол върху сектора за сигурност създава усещане за вътрешна слабост на цялостното държавно развитие. Много ясно трябва да се постави границата между политическия кабинет и професионалните задължения на службите. Очевидно е, че воля за такава ясна диференциация няма, точно обратното. През смяната на директора на една служба тя започва да работи по един напълно различен начин. Това не трябва да е така. В това отношение реакцията на президента е напълно навремена. Това е теза, която трябва да бъде лансирана на КСНС", каза Гълъбов.

Той също очаква лошият сигнал с избора на Пеевски и увеличаването на правомощията на ДАНС без дебат да бъде отразен от ЕС.

"По-същественият въпрос е не каква ще бъде първоначалната реакция, а как това ще се отрази на взаимодействието между нашите специални служби и партньорските ни служби. Моделът на ДАНС продължава да е неустойчив и той продължава да търси мястото си в една неизградена система за сигурност. Отвъд личността на Пеевски, тя сама по себе си повдига определени въпроси, но ме интересува в по-малка степен, отколкото начинът, по който българските политици мислят за сигурността", каза Гълъбов.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?