Тръбата Констанца-Триест ще се отклони до “Нова плама”

Дни преди да се подпише меморандумът за изграждането на петролопровода Констанца-Белград-Омисалж-Триест на 3 април в Загреб, министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров е водил преговори за възможността да се построи отклонение на тръбата, което да транспортира нефт до възраждащата се плевенска рафинерия “Нова Плама”. Това научи Mediapool от източници, близки до участниците в разговорите.

Направени били разчети, според които по-изгодно щяло да бъде да се построи тръба до нефтопреработвателното дружество, вместо петролните доставки да се карат с влак след разтоварването им на пристанище Бургас, каквато бе практиката преди срещу “Нова Плама” да започнат да се водят поредица от дела за несъстоятелност.

Освен икономическите изгоди от по-евтиния каспийски нефт, който се очаква да потече по тръбата Констанца-Триест през 2011 или 2012 г., Овчаров смятал да извлече и политически дивиденти от проекта срещу своя противник в ръководството на БСП – Румен Петков, който беше кмет на Плевен. Управлението на града от Петков обаче се помни повече със съдебните дела, водени срещу сегашния министър на вътрешните работи заради раздавани жилища, осуетяване на полицейска акция и др., но прекратени.

Целта на Овчаров била да си осигури подкрепата на местната общественост, бизнеса и съответно политическо рамо, за да спечели надмощие над Петков.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?