Тръбопровод за бира намалява тежкотоварния трафик в Брюж

Тръбопровод за бира намалява тежкотоварния трафик в Брюж

Пивоварна в средновековния белгийския град Брюж пуска в петък подземен тръбопровод, по който бирата ѝ ще стига до завода за бутилиране, намиращ се на около 3 километра, информира Ройтерс.

След четири години планиране и пет месеца строителство пивоварната Халве Маан (Полумесец) официално ще открие тръбата, която ще освободи историческия център на града и тесните калдъръмени улици от натоварените с бира камиони, тежащи над 40 тона.

Пивоварната се сбогува с последния от тези камиони вчера. Между 10 и 15 камиона седмично преминаваха през улиците на града, които са били проектирани за коне и каруци, а сега са пълни с туристи.

Управляващият директор на пивоварната Ксавие Ванесте каза, че идеята за тръбопровод изглеждала налудничава, докато не видял местни работници да поставят подземни кабели и започнал да я обмисля.

Преди Втората световна война в града е имало около 30 производители на бира, но Халве Маан е последният от старата гвардия и е на място, където е работела предишната пивоварна Халве Маан преди 575 години.

Живописният център на Брюж привлича 6,5 милиона туристи годишно. Градът е в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Той е дом на ранни фламандски художници и е пълен с готически тухлени сгради, канали и църкви.

Не само тръбопроводът е новост. Начинът на финансирането му също е съвременен.
Тръбопроводът струва около 4 милиона евро (4,5 милиона долара). Халве Маан получи субсидия от регионалните фламандски власти, но и събра 350 000 евро чрез краудфандинг - една от най-големите събирани по този начин досега в Белгия суми. Връщането на средствата става в бира.

Внеслите най-голяма сума от 7500 евро ще получават бутилка бира "Брюгсе зот" всеки ден до края на живота си.

Обемът на продажбите на пивоварната нарасна с 30 процента до 5 милиона литра миналата година, а тази година се очаква увеличение с 20 процента.

Споделяне