Традиционен петъчен скандал между БСП и ГЕРБ на тема кой грабил повече България

Нинова не пропусна да атакува ГЕРБ и този петък, сн. БГНЕС

ГЕРБ или БСП са грабили повече народа? Това бе тази седмица темата на традиционния петъчен скандал между управляващи и опозиция. В сблъсък влязоха лидерът на социалистите Корнелия Нинова от една страна и Спас Гърневски от ГЕРБ от друга страна. 

От парламентарната трибуна левицата поиска единение за промяна на системата, а управляващите увериха, че тя е променена в последните десет години, когато на власт е Бойко Борисов.

Първа говори лидерът на БСП Корнелия Нинова, която обяви предлаганата здравна реформа за здравен геноцид, изрази притеснения, че 1.5 млн. възрастни хора у нас живеят под прага на бедността, и прогнозира ценови шок заради поскъпването на природния газ. Тя отново говори за паралелната държава, за кандидата за купувач на ЧЕЗ Гинка Върбакова, зад която седели други лица, както и за концесията на летище София, която БСП щяла да разтрогне, ако народът ѝ даде доверие.

"Този модел на разграбване на държавата трябва да се смени. Вече не е въпросът една партия да стане, а друга да седне във властта. Да сменим модела! Да мислим преди всичко за България! Да търсим единение за промяна, което минава през промяна на управляващото мнозинство", призова Корнелия Нинова.

"Има и втора застраховка за старините на управляващите днес - сделката за концесията на Летище София", посочи още Нинова. Тя се обърна към Обединени патриоти с въпроси къде са сега в политиката и защо мълчат за тази концесия. Защото сте във властта, отговори си сама.

БСП: Паралелна държава бърза да си осигури старините

Констатацията на БСП е и за паралелна държава, власт, която на финала бърза, "докато са млади, да си осигурят старините", каза тя. 

След като БСП приключиха с декларацията си, на трибуната се качи бившият кмет на Пловдив и настоящ депутат от ГЕРБ Спас Гърневски. 

"Тази система, която сте тръгнали да сменяте, вече десета година е сменена и се лекуват раните от вашето 70-годишно управление - грабежи, кражби, убийства", каза той. 

"Г-жа Импексова беше поне в 4 борда - къде е Пловдивският панаир, по време на зам.-министър Нинова даден", попита Гърневски и констатира, че от това в хазната не влязла и стотинка.

Гърневски продължи да изрежда дежурния списък с червени грехове и се спря на факти от кримихрониките от последните месеци. "Нека да минем през олигарсите", оповести той и изреди като спонсори на БСП разследваните Бенчо Бенчев, общинар от Бургас, алкохолния бос Миню Стайков, когото нарече виден спонсор на БСП, семейство Арабаджиеви, където главата на фамилията бил доносник на ДС.

ГЕРБ: Вие сте сценаристи и режисьори на системата, която искате да сменяте

"И те днес имат наглостта да говорят за разграбване", изригна по адрес на социалистите Гърневски. "Вие сте сценаристи, режисьори и в главната роля на тази система, която ще сменяте. Ами вие трябва себе си да сменяте, сядайте си на задните части и работете за народа", каза Гърневски. А Нинова излезе от залата.

"Госпожо Нинова, ако имахте куража да чуете другата декларация, щяхте да стоите в залата, а не да бягате като… няма да кажа. И добре, че не го казах. Имам чувството обаче, че по трибуната има по едно канче отрова и то от сериозно влечуго", каза той.

Гърневски продължи да говори на социалистите, независимо че те излязоха от залата. Да попитам аз наследниците на комунистическата партия: 1989 г., когато обявиха фалита, какво имаше в пенсионния фонд? Нямаше нищо – ограбен пенсионен фонд, ограбен народ чрез външно търговските дружества", каза той.

Депутатът от ГЕРБ призова младите хора в БСП да поискат техния ръководител да им изнесе една лекция, в която "да им разкаже как е ставало ограбването с тези външнотърговски дружества, защото е била като пряк изпълнител". "Тук има мастит професор, който аз нарекох академик по разграбване на държава – професор, станал академик, благодарение на това, че 1994-1996 г. чрез банките бяха ограбени парите на българския народ. Г-жа Импексова беше поне 4 борда в тази държава – нека да минем през "Булгартабак“, Пловдивския панаир. Където мине тя, трева на не никне", продължи той.

"Отивате при народа и ще правите промяна на системата. Че вие сте сценаристи и режисьори на системата. Вас трябва да смените", обърна се Гърневски към БСП. Той обяви, че ГЕРБ вече е променила системата, и изброи успехи на управлението като икономически ръст, по-високи заплати и пенсии и др. Накрая прогнозира, че когато бъде успешно изпълнена управленската програма на кабинета, БСП вече няма да я има. И отправи призив към социалистите да ходят на работа в парламента с думите: "Сядайте си на задните части и работете за народа."

Споделяне

Още от България