Традиционни конни кушии за Тодоровден

Снимка: БГНЕС

През първата събота на Великденските пости се празнува Тодоровден, наричан още Конски Великден. Преданията разказват, че на този ден светецът обличал девет кожуха и отивал при Бога да проси за лято.

В езическите представи на българите Тодоровден е един от пролетните празници, свързан със здравето на конете. На този ден се организират надбягванията с коне – т.нар. кушии.

Традиционно състезание с конните полицаи от СДВР се състоя в столичния квартал "Бенковски". Празникът има вече 35-годишна история.

Служителите от група "Конна полиция" в СПС – СДВР се състезаваха в дисциплината "надскачане на препятствия за височина".

Третото място си разделиха старши полицаите Димитър Милушев, Светлана Търнева и Ивайло Тодоров с коне съответно Аида, Аркан и Дагда. На второ място се класира ст. полицай Антон Кръстев с коня Далас. Първенството взе гл. полицай Валентин Джавелков с кон Астазар.

 

В софийското село Мрамор също отбелязаха Тодоровден с празнични прояви. В 11.00 ч. на площада празникът бе открит с водосвет.  Шествие на впрегнати коне в празнично украсени каруци, платформи и файтони премина през селището.

Ездачи ще си оспорват купите и медалите в първия общински празник по случай Тодоровден в община Симитли. За първи път стопаните на коне и любителите на конните надбягвания от всички селища в общината ще се съберат на общ празник на 3 март, досега кушии на Тодоровден е имало само в някои от селата. Това съобщиха от общинската управа в Симитли, която е инициатор на празника.

Най-запалени по конете са жителите на селата Крупник, Полена и Черниче и за място на празничното събитие са избрани поляните, където е пресечната точка на техните землища.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?