Трафикът през европейските летища със спад от близо 5%

Заради икономическата криза, броят на полетите през европейските летища ще спадне с 4.9% през летния летателен сезон 2009 г., прогнозира Европейската организация за безопасност на въздухоплаването (Евроконтрол).

В тази връзка Европейският парламент реши в четвъртък да стимулира авиокомпаниите, като въведе облекчени правила при разпределението на летищни слотове (разпределение на времето за полети на натоварените летища).

Според сега действащия регламент авиокомпанията губи определените ѝ слотове, ако ги е отстъпила. Изменението от четвъртък предвижда превозвачите да имат право на същите серии слотове за летния летателен сезон 2010 г., каквито са им били разпределени за летния летателен сезон 2009 г., дори ако са ги използвали по-малко от 80%.

Промените бяха предложени от Комисията през март тази година като спешна мярка, чрез която да се избегнат последствията, които авиокомпаниите ще понесат през 2010 г. от по-слабото използване на слотовете през 2009 г.

Разпределението на слотовете се осъществява на конференциите на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) за часово планиране: през ноември за следващия летен сезон и през юни за следващия зимен сезон. Те установяват правото на летищата да планират часовете на кацане и излитане за определен период от време.

Депутатите са съгласни, че ако икономическото положение на авиокомпаниите продължи да се влошава през зимния летателен сезон 2009-2010 г., Комисията трябва да предложи подновяването на този режим за зимния летателен сезон 2010/11 г.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?