Трафикът в последния почивен ден се оказа по-слаб от очакваното

Осигурени бяха допълнителни влакове, засилен градски транспорт и "зелени граници”

Трафикът в последния почивен ден се оказа по-слаб от очакваното

Интезивен трафик по пътищата в следобедните часове на първия ден от новата 2013 г. и последен почивен ден за празниците, но без задръствания и образуване на колони при влизането на автомобилите в столицата, отчетоха във вторник от МВР.  Пътуващите по новогодишните празници са били значително по-малко в сравнение с Коледните и не създадоха очакваните проблеми.  За облекчаване на засиленото движение от сутринта бяха взети допълнителни мерки, но до някои от тях не се стигна.

Създадена бе специална организацияна движението  в района на трите основни входни контролно-пропускателни пункта към София – Враня, Богров и Владая. Основният поток прибиращи се след Новогодишните празници е по двете магистрали – „Хемус” и „Тракия”, и пътя от Югозападна България.

За бърза обработка на документите на българите, завръщащи се от чужбина и най-вече от Гърция след новогодишните празници,  всички гранични пунктове във вторник работеха с пълен капацитет, от железниците осигуриха допълнителни влакове, а столичният градски транспорт бе в готовност да пусне допълнителни автомобили до централната жп и автогара в София.

 Осигурен бе достатъчно полицейски състав, както в зоните за обслужване на граничните преходи, така и в граничните зони, т. нар. "зелена граница”. При нужда бяха предвидени резерви, както на ГКПП, така и в граничните зони. Към обяд обаче трафикът бе слаб, засили се в следобедните часове, но без да се създават проблеми за движението.

На път Е-79 при Владая от 10.30 ч. до 16.30 часа бе въведена временна организация на движението, осигуряваща две ленти за движение от Перник за София.

В столицата пътни полицаи контролираха подстъпите за влизане в града по бул. "Цар Борис Трети” – Пернишко шосе, Ломско шосе - Околовръстен път, тунела на "Люлин” - Околовръстен път и автомагистрала "Люлин”, бул. "Ситняково”, по "Ботевградско шосе” - магистрала "Хемус”, Цариградско шосе. Екипи проверяват за алкохол, наркотици, неправилно паркиране, превишена скорост, червен светофар.

От БДЖ съобщиха, че ще осигурят с допълнителни вагони съставите на 175 влака, които пътуват по основните направления в страната. До 2 януари г. включително, железницата ще предостави около 14 700 допълнителни места във влаковете по най-натоварените маршрути в страната.  С увеличени състави през празничните дни ще се движат общо 46 бързи влака със задължителна резервация и 129 бързи влака.

От Столичната община съобщиха, че градският транспорт ще осигури резервни коли за подсилване при ноебходимост на линиите, обслужващи Централна жп гара и Централна автогара в периода от 16 до 23 часа, когато се очаква засилен пътникопоток. До 13 часа обаче превозните средства на градския транспорт ще се движат на по-голям интервал във връзка с очакваното намаляване на пътникопотока. Обстановката около двете гари обаче остана спокойна, въпреки множеството хора, които се завръщаха в столицата.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?