Трагедия по време на технопарад на любовта в Дуисбург

Трагедия по време на технопарад на любовта в Дуисбург

Деветнайсет души са загинали и най-малко 340 са получили наранявания с  различна степен на тежест при масовата паника по време на технопарада Love Parade  в германския град Дуисбург, показват последните данни на полицията за разигралата се в събота вечер трагедия. Според информация от близката болница Йоханитер между 20 и 30 от ранените са в тежко състояние. Сред жертвите има четирима чужденци - холандец, една италианка, един китаец и една австралийка. Властите са идентифицирали засега само 16 от 19-те жертви. Става дума за хора на възраст между 20 и 40 години.

Организаторите на парада на техномузиката обявиха, че той няма да се провежда никога повече. Свършено е с Love Parade, всичко приключи, заяви Райнер Шалер на пресконференция в неделя.

Инцидентът е предизвикан от паниката, настъпила в претъпкан с хиляди хора 200-метров тунел, когато започвал финалът на музикалния фестивал. Събитието привлече 1.4 млн. души от цяла Европа, повечето на възраст между 18 и 25 години.

На място са загинали 16 души, 10 са реанимирани. Достъпът на медицинските екипи бил затруднен от огромното множество. Според очевидци много хора, някои пияни, се опитали да влязат през тунел, който минавал под автомагистрала, за да стигнат до терена на фестивала - бившата сточна жп гара на града.

Полицията се опитала да затвори входа тунела около половин час преди трагедията. Достъпът до терена на фестивала вече бил спрян от организаторите, защото вътре имало прекалено много хора. Очевидно обаче някои се опитали да влязат, като се покатерили по оградата и са паднали, каза ръководителят на групата за реагиране Волфганг Рабе по телевизия А Ер Де. Макар че е още само предположение, това би могло да причини паниката според него.

Полицията е започнала разседване. Официално причината за избухването на паниката не е установена, но според Рабе инцидентът е започнал не вътре в самия тунел, а на входните стълби. Видеозаписи показват хора да се катерят по  временните телени огради, издигнати около обекта, опитвайки се да избягат. Младеж на 18 години разказва пред в. "Билд", че е било невъзможно да се излезе от тунела. Сякаш пред мене имаше стена от хора, мислех че ще умра, споделя момчето.

Според 21-годишния участник в Парада на любовта Фабио полицията била предупредена за струпването на прекалено много хора във входния тунел, водещ до мястото откъдето тръгна шествието, поне 30 минути преди началото на масовата паника. "Ние бяхме в средата на множеството. Все повече и повече хора се опитваха да стигнат до мястото", разказа той.

След това Фабио и приятелката му почти стигнали до края на тунела, но когато видели, че няма как да продължат по-нататък, поели на обратно и след като си пробили път с лакти и едва дишали, успели да излязат. Двамата незабавно уведомили полицията, че скоро ще се стигне до масова паника."Това бе около 45 минути преди началото на инцидента. Вече имаше хора, изтласкани в редици", допълни този очевидец.

Министърът на вътрешните работи на провинция Северен Рейн-Вестфалия Ралф Йегер заяви, че за поддържане на реда в края на музикалния фестивал са били мобилизирани 5500 полицаи и спасители.

Организаторите не прекратиха събитието веднага, за да избегнат паниката, докато повечето от участниците даже не били разбрали за разигралата се драма. В полицейската операция по овладяване на ситуацията са се включили девет хеликоптера. За да стигнат медицинските екипи до мястото, беше затворена съседната магистрала, за да се използва за кацане на хеликоптерите. Докато десетки линейки пристигаха, партито продължи поне още час .

Ди Джей Д-р Мотте, основател на технопарада обвини организаторите в Дуисбург. Според непотвърдена информация имало само един тунел за хилядите хора, желаещи да стигнат до главната сцена. Това е огромна грешка на организацията, как е възможно само един тунел да служи и за вход, и за изход, това е скандално, заяви диджеят пред ДПА.

Подобни случаи са редки в Европа и обикновено са свързани със спортни събития, отбелязва Франс прес.  През 1985 г. 56 души загинаха в Брадфорд, Англия, когато пожар по време на футболен мач предизвика паника. Същата година на стадиона Хейзъл в Брюксел 39 души загинаха, опитвайки се да избягат от сблъсъци между привърженици на отборите "Ювентус" и "Ливърпул".

Традиционният годишен музикален фестивал на електронна музика Love Parade - хаус, транс и техно, е организиран за първи път в Берлин през 1989 г. от около 150 души, за да пропагандира мира чрез музика. В международен план подобни Паради на любовта със сходни цели, включително пропагандиране на правата на хомосексуалните, са оганизирани в Цюрих, Сан Франциско, Мексико сити, Акапулко, Виена, Кейптаун, Тел Авив, Сидни, Сантяго, Рио де Жанейро,  Осло и Будапеща.

През 1999 г. берлинският технопарад достига апогея си с 1.5 млн. участници, но среща проблеми с финансирането и недоволството на берлинчани, според които участниците, често под въздействието на алкохол и наркотици, причиняват големи щети на парка Тиргартен. През 2007 г. събитието напуска Берлин и отправя апел към цяла Европа да го приеме. Тази година домакин бе областта Рур, Есен през 2007 г., Дортмунд през 2008 г. Изданието за 2009 г., предвидено за Бохум, беше анулирано поради строителни работи в града.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят