Трагедия с 46 жертви на "Струма": Северна Македония и България са в траур (обновена)

Разследват се причините за взрива, възпламенил туристическия автобус

Северна Македония и България обявиха национален траур, след като 46 души, предимно от западната ни съседка, загинаха в горящ автобус на магистрала "Струма" недалеч от Перник. Инцидентът е станал около 2 часа тази нощ.

Жертвите са предимно млади хора от Северна Македония, като 12 от тях са деца, каза външният министър на страната Буяр Османи.

Седем души са успели да се спасят и са настанени за лечение в болница "Пирогов". Те са в стабилно състояние, без опасност за живота, каза проф. Иван Поромански.

Оцелелите са били в задната част на автобуса и са успели да разбият прозореца, през който са излезли, каза премиерът на Северна Македония Зоран Заев на излизане от "Пирогов".

Две са основните версии за тежкия инцидент - човешка грешка или техническа неизправност на превозното средство, съобщи заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов. По думите му със сигурност е имало и взрив, но не е установена причината за него - дали е избухнал в самото превозно средство или е вследствие от сблъсъка с мантинелата. Няма данни в автобуса да е било превозвано допълнително гориво, каза още шефът на следствието.

Рано сутринта той беше на мястото на произшествието заедно с премиера Стефан Янев и вътрешния министър Бойко Рашков. Малко по-късно Сарафов даде втори брифинг, този път с главния прокурор на Македония Любомир Йовески. Бе съобщено, че българската страна е поискала в спешен порядък да се вземат ДНК-проби от роднини на починалите, за да се установи самоличността им на 100%. Процесът по взимане на пробите вече е започнал, увери Сарафов. От думите на македонските прокурори се разбра, че паралелно разследване в Северна Македония няма да има. Йовески обясни, че на България ще бъдат предадени всички поискани документи, но за това е нужно време.

Не е установено неспазване на правилата

Автобусът е в такъв вид, че не могат да се установят данни от тахографа - техническото средство, което записва движението на автобуса. "Всичко е изгоряло", заяви директорът на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Бойко Рановски пред БНР.

Няма данни автобусът да се е движил с превишена скорост. Спазени са и всички задължителни почивки.

Установено е, че е имало и втори шофьор. Разследващите предполагат, че той също не е оцелял.

"Страшна трагедия", каза Зоран Заев на съвместен брифинг с българския премиер Стефан Янев.Той благодари на българските власти, че правят всичко за опазване на живота на оцелелите.

"Ще бъдем много благодарни за разследването на тази трагедия", допълни той.

По думите му координацията и взаимодействието между македонските и българските власти след катастрофата са на много високо ниво.

"Ние сме заедно в добро и лошо, ние сме първи съседи, братски народи, споделяме радости и скърби. Всеки път си помагаме в добро и лошо. Надявам се тази трагедия да има позитивно влияние върху отношенията и да ни сплоти още повече", каза Заев.

"Това е една трагедия, която ни разтърси", каза Стефан Янев от мястото на произшествието. Българското правителство също обмисля да обяви ден на траур, каза Янев в Министерския съвет.

"Картината е ужасяваща. Не е за гледане там. Хората са скупчени, хората са на въглен", допълни Бойко Рашков.

Утре, 24 ноември, ще бъде обявен Ден на национален траур заради жертвите на двете трагедии – на пожара в дом за възрастни в село Рояк и на тежката катастрофа на автобус на магистрала "Струма", съобщи по-късно вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев.


Полиция пред офиса на "Беса Транс" в Скопие сн. БГНЕС

Инцидентът

Четири автобуса са били на екскурзия до Турция, организирана от туристическата агенция "Беса Транс" по маршрут Скопие - София - Истанбул и обратно. Минали са през България на път за Турция на 18 ноември и са влезли обратно в страната ни през ГКПП "Капитан Андреево" около 21 часа на 22 ноември.

Туристите са били предимно от градовете Скопие, Струмица, Битоля и Велес. Имало е и едно семейство от Белгия, каза Зоран Заев. По думите му сред загиналите са и младоженци, като мъжът бил от сръбския град Прешево, а девойката от Куманово.

Около полунощ четирите автобуса, които са се движели заедно, са спрели на бензиностанция край София.

Около час, след като тръгват, в близост до село Боснек, край Перник, по неустановени към момента причини, последният движещ се рейс се запалва. Автобусът е отнесъл част от мантинелата в участъка и е изгорял напълно.

По данни на българските власти в рейса са пътували 52-ма граждани. МВР съобщава за 45 жертви, докато Заев каза, че загиналите са 46. Част от тях са били скупчени на вратата на превозното средство, каза Бойко Рашков.

"Телата са изгорели до неузнаваемост, предстои да се вземат проби, за да се установи самоличността на всеки един", каза Борислав Сарафов.

По думите на оцелелите сред загиналите е и шофьорът. Най-вероятно това е причината вратите на превозното средство да са останали затворени.

Седем са настанени за лечение в "Пирогов" - петима мъже и две жени. Шестима са в Клиниката по изгаряния, а един е насочен към Клиниката по травматология, съобщиха от болницата.

Причините

Произшествието става на магистрален участък с голям наклон на хлъзгав и мокър път. Няма следи от спирачен път.

Две са версиите, по които се работи към момента - техническа неизправност или човешка грешка, каза заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

По думите на кмета на Перник Станислав Владимиров на този пътен участък често стават катастрофи.

"Участъкът на магистралата има множество проблеми, цяло лято там са ремонтирани дупки", каза пътният експерт Диана Русинова пред бТВ.

"Не бих приел никакъв вид спекулации, че участъкът на магистралата, дупки или неравности са нещото, което е било от значение в този инцидент. От видимата картина по-скоро е друга причината", каза Стефан Янев на брифинга в Министерския съвет.

Една от версиите е, че автобусът се е ударил в мантинелата и най-вероятно след това се е запалил.

Васко Пиргов, който е от областната администрация на Перник и е бил на местопроизшествието, смята, че най-вероятно става въпрос за грешка на шофьора.

"Предна дясна гума е ударила знак, който е изхвърлен на 45 метра. Има около десетина колчета, където е набодена предна дясна гума. Оттам трагедията става необратима. Има разлив на гориво", каза Пиргов пред Нова телевизия.Той изключва версията, че водачът е заспал.

"От бензиностанцията, където е спрял автобусът, до самото място, е около 20 минути. Предполагам, че е объркал пътя, навил е рязко волана, забива предната гума в знака и оттам става трагедията. Автобусът се е запалил от предната страна. Тези, които са били отзад, са счупили задно стъкло и са избягали", обясни Пиргов.

Зоран Заев отказа да коментира версиите за трагедията. Той заяви, че експертите и професионалистите трябва да кажат причините за трагедията. Всичко останало са спекулации, каза Заев. Той допълни, че разчита изцяло на българските власти за изясняване на причините за катастрофата и благодари за бързата реакция.

По-късно днес се очаква главният прокурор на Македония да се срещне с Борислав Сарафов.

Комитова: Ще направим проверка на пътя

Служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова обяви, че ще бъде направена проверка на пътя в района на катастрофата.

Тя се включи в няколко телевизии и обясни, че в момента не може да каже какво е състоянието на пътя.

"Познавам този път, минавала съм оттам. В момента не мога да си спомня дали има знаци за място с повишена опасност от ПТП. След като направим проверка, ще запознаем с данните относно състоянието на пътя", посочи Комитова.

По-късно от Министърът на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) съобщиха, че Виолета Комитова е провела работно заседание с ръководствата на АПИ и ДНСК във връзка с тежкия инцидент.

Сформирана е работна група, която в 5-дневен срок след като бъде допусната до мястото на катастрофата, трябва да направи оглед и да провери настилка, пътни знаци, ограничителни системи, хоризонтална маркировка и въз основа на тях да представи доклад за състоянието на участъка и да се прецени какви мерки ще бъдат предприети за възстановяването им.

Пътнотранспортното произшествие е станало приблизителен при км 31+900 на магистрала "Струма". В този участък няма концентрация на пътни инциденти, посочват от МРРБ, като се позовават на данни от МВР. Според тях на територията на област Перник катастрофи през 2020 г. са ставали в участъка от км 35+500 до км 36+100 на магистрала "Струма", както и при пътен възел "Даскалово" на магистралата.

ГЕРБ настоява за оставки

След инцидента бившите управляващи от ГЕРБ настояха президентът да поиска оставките на министрите на транспорта, на регионалното развитие и на вътрешните работи.

Едновременно с това Десислава Атанасова от ГЕРБ обяви, че изборите са приключили и внушенията няма да върнат погубените човешки животи.

"В този ужасен ден считаме,че всички опити за политически инсинуации и внушения, че причината за инцидента на магистрала "Струма" е в пътното трасе и настилка, посочени от кмета на Перник и служебни министри, са дълбоко грешни", посочи тя.

След това от ГЕРБ обявиха, че въпросният участък от АМ "Струма" е проектиран и строен между 2002 и 2004г., според тогавашните изисквания, а министър на регионалното развитие е бил Асен Гагаузов от БСП.

"Участъкът е строен според тогавашното законодателство. Трябва да припомним, че нормите за проектиране на пътища и автомагистрали бяха осъвременени преди две години и то по немски образец. Старата наредба е от 1987 година, тоест участъкът е проектиран и строен по съветски тип. В съществуващата наредба не се допускат наклони и виражи, които са повече от шест градуса. Сега не би се построила по такъв начин. Вместо да се занимават с изборите на Радев, сегашното ръководство на министерството и всички агенции, да бяха подготвили републиканската пътна мрежа за зимния сезон", каза Александър Иванов от ГЕРБ. Той не коментира защо при десетилетното управление на Бойко Борисов не са предприети действия за корекции на пътното платно.

Радев: Непрежалима загуба за нашите братски страни

Президентът Румен Радев изрази съболезнования на колегата си Стево Пендаровски по повод тежкия инцидент.

"В този тежък момент България и Северна Македония споделят обща мъка, солидарност и съпричастност. Десетките животи, които бяха загубени, са непрежалима загуба за нашите братски страни", заяви Румен Радев.

Българският държавен глава призовава отговорните институции да установят причините, довели до тежкия пътнотранспортен инцидент, както и за оказването на своевременна подкрепа за оцелелите при катастрофата.

Движението през магистрала "Струма" се отбива през Радомир

От агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че движението по аутобана в участъка от пътен възел "Даскалово" до пътен възел "Долна Диканя" е ограничено в двете посоки.

Обходният маршрут е: пътен възел "Долна Диканя " - път III-627 - Радомир, и път I-6 до пътен възел "Даскалово".

Властите призовават над мястото на инцидента да не се пускат дронове.

Бойко Рашков уточни, че магистралата ще остане затворена, докато не приключат всички следствени дейности.


Снимки: БГНЕС

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?