Трагедия с болно дете извади наяве институционалния батак след закриването на детския фонд

Трагедия с болно дете извади наяве институционалния батак след закриването на детския фонд

Забавено плащане за лекарствата, използвани за лечението на дете с левкемия в детската онкохематология на столичната болница "Царица Йоанна – ИСУЛ" предизвика скандал и постави под съмнение доколко адекватно НЗОК изпълнява функциите си на приемник на закрития през април Фонд за лечение на деца.

За забавеното плащане преди ден съобщи бТВ, а в сряда стана ясно, че Мария е починала.

Историята

Шестгодишната Мария страдаше от Синдрома на Даун и остра лимфобластна левкемия. Веднъж е постигната ремисия на заболяването, но след това то рецидивира. През последните месеци Мария се лекуваше в детската онкохематология, където на детето се вливат противотуморни лекарства.

Същевременно семейството разкрива дарителска сметка с надеждата да събере пари за лечение в Германия, където се е свързало с клиники с по-богат опит в лечението на деца със Синдрома на Даун, които са получили рецидив.

Развален телефон между болницата и НЗОК

Заради неразбирателство в комуникацията между НЗОК и болницата относно плащането на вече приложените лекарства, болницата представя на семейството на Мария фактура за 14 000 лева. От тях се иска да платят с пари от дарителската сметка за лечението в Германия. Същевременно задължение на НЗОК е да плати лечението, което преди това се финансираше от Фонда за лечение на деца. Става въпрос за медикаменти, чието приложение у нас не е разрешено. За да плати НЗОК на болницата тя изисква разрешение от ИАЛ и цена на лекарствения продукт. Тук болницата и НЗОК си прехвърлят взаимно обвинения кой на кого не е отговорил и в крайна сметка болницата иска парите от семейството.

Въпреки че проблемът е около финансовата част на лечението, а не става въпрос за забавяне или отказ от лечение на детето, той поставя под въпрос създадена ли е изобщо адекватна процедура, по която НЗОК като приемник на детския фонд да плаща на болниците. Не е ясно и застраховани ли са други семейства на болни деца от подобни проблеми в бъдеще.

От здравната каса коментираха в сряда, че продължителната комуникация с болницата “по никакъв начин не е възпрепятствала провеждането на лечението на детето и то е приложено в определените от лечебното заведение срокове и терапевтична схема“. Оттам обясниха, че след като най-после са получили изисканите от болницата документи, във вторник управителят на НЗОК е издал заповед за одобряване на плащането на цялата сума за лечението в размер на 23 377.40 лева по цени, официално заявени от ИСУЛ. Заради неяснотата относно разликата в сумите за лечението касата е сезирал агенция “Медицински надзор“.

Промяна в процедурата за лекарствата

На едно от последните заседания на Надзорния съвет на НЗОК в началото на май е взето решение, че занапред касата ще плаща на болниците общо за приложените на децата лекарства, а не за всеки отделен случай на дете, както беше във фонда, и както касата процедираше след закриването му през април.

Сега от НЗОК твърдят, че новата процедура вече е приведена в действие, но от болници в страната има сигнали, че това не е така и че съществуващите правила са тромави и създават проблеми.

Появиха се и сигнали от родители за трудна комуникация със служителите на НЗОК, данни за забавяне при обработването на подадените заявления за лечение. От здравната каса отричат да бавят преписки, твърдят, че комисията, която одобрява случаите се събира редовно.

НЗОК се обяви за жертва

Вместо с данни за свършеното, създадената организация и бързината на движение на заявленията за лечение на децата от април насам, от НЗОК отговориха с обвинения и се обявиха за “жертва“.

От здравната каса поднесоха съболезнования на семейството на Мария и призоваха да не се злоупотребява с темата. Оттам смятат, че са “жертва на публично заклеймяване“ и твърдят, че “професионално и стриктно изпълняват законовите си ангажименти“.

“Удовлетворяването на нечии лични амбиции на лица, пряко свързани със схеми за източване на публични средства от бившия Център “Фонд за лечение на деца“ нямат нищо общо с грижата за живота и здравето на болните“, заявиха от касата, чийто управител Дечо Дечев многократно е намеквал за наличието на подобни схеми, без никога обаче да подкрепи думите си с факти.

Постните данни, които НЗОК предостави за движението на преписките гласят, че "специализираната комисия в институцията е разгледала 379 заявления за одобряване на заплащането на медицински и други услуги, в това число и неприключените заявления от Фонда за лечение на деца. За периода от 1 юни - 19 юни комисията е разгледала около 100 случая по процедура, всички на различни етапи – нови случаи, случаи за попълване на документацията, очакващи или получили вече становища от външни експерти. За същия период са издадени 29 заповеди за извършване на плащания, още 10 очакват одобрение. Не е издаден нито един отказ за заплащане".

Хронология на тежката бюрокрация 

От НЗОК предоставиха и хронология на тежката процедура, стартирала при подаването на заявлението.

Заявлението от майката на починалото дете за заплащането на два лекарствени продукта, неразрешени за употреба на територията на Р България, необходими за лечението на детето ѝ, е подадено на 25. април т.г. в НЗОК. Към заявлението липсва задължителна медицинска документация от страна на Университетската болница "Царица Йоанна - ИСУЛ". НЗОК е изискала липсващите документи.

До 30 май 2019 г., когато Специализираната комисия разглежда случая за втори път, не е постъпила изисканата медицинска документация от лечебното заведение. Комисията констатира, че все още от ИСУЛ няма предоставен протокол от лекарско-контролна комисия на лечебното заведение. 

Въпреки това, поради кратките нормативни срокове, Комисията предлага на управителя на НЗОК наличната медицинска документация, макар и непълна, да бъде изпратена за становище на двама външни експерти - задължително изискване на Наредба № 2 от 2019 г. Писмата към консултантите са изпратени на 31 май т.г. по куриер и на електронна поща.

Университетската болница "Царица Йоанна - ИСУЛ"  е представила последния изискуем медицински документ на 6. юни т.г., като отново не е предоставила информация за цените на двата неразрешени за употреба на територията на България медикамента.
 
На същия ден – 6 юни т.г., е проведена среща за уточняване на начина на процедиране по подадените заявления за заплащането на двата продукта между Специализираната комисия за разглеждане на заявленията в НЗОК и проф. Добрин Константинов от Университетската болница "Царица Йоанна - ИСУЛ", и доц. д-р Валерия Калева - от УМБАЛ "Св. Марина“ – Варна. Постигнати са договорености по всички неясни въпроси по процедурата за отпускане на лекарствените средства, като това е отразено в писмен документ.

 На 13 юни т.г. са  получени задължителните по процедурата становища от външни консултанти, но към момента лечебното заведение все още не е представило на НЗОК документ за цените на двата продукта. Документът е постъпил в институцията на 18 юни т.г., след като е специално изискан от НЗОК. Управителят на НЗОК още същият ден, 18 юни 2019 г., е издал заповед за одобряване на заплащането на цялата сума в размер на 23 377,40лв., по цени, официално заявени от Университетската болница "Царица Йоанна - ИСУЛ".

Междувременно от майката на болното дете са поискани около 14 000 лв. от страна на лечебното заведение за заплащане на извършеното вече лечение. Видно от посочените суми, налице е неяснота за несъвпадението в цените, поради което, към настоящия момент, НЗОК е сезирала Изпълнителна агенция "Медицински надзор“ към Министерството на здравеопазването за цялостна съвместна проверка по случая

От НЗОК призоваха родителите на болни деца при наличие на проблеми, да се обръщат към институцията. Пълният текст на позицията на НЗОК можете да видите тук

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?