Трагедията в Сома създава все повече проблеми на турския премиер

Ердоган отправил антисемитска реплика към протестиращ, не е ясно дали го е ударил

Трагедията в Сома създава все повече проблеми на турския премиер

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган отправил в сряда реплика с антисемитско съдържание, реагирайки бурно срещу протестиращ в Сома след трагичния инцидент във въгледобивната мина, съобщават турски медии в петък.

 

"Къде отиваш, израелска сперма такава", казва Ердоган, според видеозапис, публикуван в сайтовете на опозиционни вестници, сред които и в."Сьозджю", когато демонстрант очевидно го критикува за действията му за справяне с катастрофата, отнела живота на близо 300 души във въгледобивна мина в Сома /Западна Турция/.

 

Според кадрите премиерът, заобиколен от множество бодигардове, влиза в супермаркет в Сома и на вратата се нахвърля срещу неидентифицирано лице, намиращо се там заедно с други жители, като отправя към него тези думи.

 

Не е ясно дали Ердоган, който бе освиркан и бурно критикуван от разгневените жители на Сома, е зашлевил плесница или е ударил демонстранта, както твърдят неговите противници.

 

"Хюриет дейли нюз" съобщава в петък, че след като в социалните медии беше разпространено видео от инцидента, осъден от опозиционните партии, мъжът от Сома заявил, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган го е ударил "неволно".

 

Хората, заобиколили Ердоган на записа, затрудняват различаването на точните обстоятелства при случая. В началото на записа обаче Ердоган като че ли набелязва един човек от изразяваща неодобрението си тълпа, към когото се обръща с думите "Ела и ме освиркай в лицето". След като неидентифицираният човек влиза в супермаркета, Ердоган тръгва след него заедно със сътрудниците и охранителите си. Тогава премиерът сякаш замахва с ръка на входа на супермаркета, след което излиза.

 

Много потребители на социалните медии изтълкуваха това, което се вижда на записа, като удар с юмрук на премиера срещу протестиращия, макар че на записа не се вижда дали юмрукът на Ердоган действително се цели в някого или просто е размахан.

 

Танер Куруджа съобщи по-късно пред телевизия Канал Д, че той е човекът в супермаркета, но уточни, че не е бил сред протестиращите, а просто е редовен клиент на магазина.

 

"Оказах се лице в лице с премиера. Когато бодигардовете му започнаха да бутат, премиерът, за нещастие, направи нещо неволно и ме удари, докато отстъпвах назад, защото беше ядосан на тълпата и не можеше да се контролира", обясни той. Куруджа каза, че няма да подава жалба срещу Ердоган, защото не смята, че го е направил преднамерено. "Няма да съдя премиера. Просто очаквам извинение", допълни той.

 

В. "Евренсел" пък цитира свидетелка на сцена в супермаркета, при която Ердоган нападнал младо момиче с юмруци, след като тя се развикала срещу него: "Какво прави тук убиецът на баща ми?"

 

"Никога не съм виждала нещо подобно. Бях ужасена. Как може премиер да прави нещо такова? Какъв е този гняв?", пита свидетелката, цитирана от "Евренсел", която се е идентифицирала като Г.К. от страх, че разказът ѝ може да има последствия за нейния годеник, държавен служител.

 

Говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието Хюсеин Челик опроверга днес пред журналисти в Анкара подобно нападение, избягвайки да отговори подробно на настойчивите въпроси на журналистите. Няма кадри с плесница, каза Челик, като отрече премиерът да е удрял някого.

 

Скандалът със съветника, ритащ беззащитен протестиращ

 

Говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието призна обаче, че съветник на Ердоган, Юсуф Йеркел, бе ритнал лежащ на земята протестриащ в Сома, но заяви, че е ставало дума за "законна защита". Съветникът е бил нападнат от този мъж и е получил седем дни болнични заради наранявания, каза Челик.

 

Снимка на тази сцена възмути и шокира страната, която е в траур от трагедията, предизвиквайки гняв срещу режима на Ердоган.

 

Двама полицаи от екипите за специални операции влачеха протестиращ, като го дърпаха и за двете ръце, на 14 май в Сома. Тогава от една от колите в кортежа на премиера излезе млад, добре изглеждащ мъж с хубава прическа и елегантен в черния си костюм започна да рита

протестиращия на асфалта, докато двамата полицаи го бяха притиснали в здрава хватка към земята. После се върна в колата, напускайки района на трагедията с кортежа на премиера.

Името му е Юсуф Йеркел. Той е на 30 години. Съветник е - както изглежда по външна политика, а също и за изказванията и статиите на английски език - на Ердоган, а работи и като заместник-ръководител на службата на премиера. Той е един от принцовете на Ердоган, един от членовете на "Екип А", както те самите обичат да се наричат. Така описва случилото се в. "Хюриет дейли нюз"

 

По-късно в Туитър, за да се оправдае, Йеркел заяви, че протестиращият е член на опозиционна младежка организация и че е ругаел по него и по премиера. Не, нищо не му се случи. Полицията не му зададе никакви въпроси за действията му. Той още работи в офиса на премиера; няма никаква предприета срещу него проверка, отбелязва вестникът, цитиран от БТА.

 

Мината в Сома е била инспектирана 11 пъти от 2009 г.

 

Мината в Сома е била инспектирана 11 пъти през последните пет години, а в регулацията на безопасността в мините няма вратички, съобщи още говорител на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в петък.

 

Нямаме пропуски в законодателството за мините. Нямаме проблеми с контрола. Тази мина е била цялостно инспектирана 11 пъти от 2009 г., каза той.

 

По думите на Челик при направени преди това проверки в мината са били установени три пропуска, които са били отстранени в определения срок.

 

Говорителят коментира и предложението на опозицията за създаване на парламентарна комисия за разследване на сигурността в мините, което седмици преди злополуката в турския град Сома, е било отхвърлено от депутатите от управляваща партия. "Било е отхвърлено, защото са били извършени нужните дейности", каза той.

 

Висшият съвет на съдиите и прокурорите в Турция обяви, че е натоварил 28 прокурори със задачата да разследват трагичния инцидент.

 

Управляващата Партия на справедливостта и развитието е внесла в председателството на Великото национално събрание на Турция предложение за парламентарно разследване на трагичния инцидент в мина в Сома /Западна Турция/, при който според последни данни са загинали 284 души, съобщава турският телевизионен канал НТВ.

 

Турският министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз съобщи по-рано днес, че под земята остават блокирани 18 миньори и спасителните работи продължават.

 

Компанията оператор на мината в турския град Сома отхвърли обвиненията в небрежност, довела до трагедията. Членове на ръководството на Сома холдинг дадоха пресконференция за злополуката, заявявайки, че няма допуснато нехайство.

Споделяне
Още по темата
Още от Европа

Как оценявате кризисните икономически мерки на правителството?