Трагедията в Сома създава все повече проблеми на турския премиер

Ердоган отправил антисемитска реплика към протестиращ, не е ясно дали го е ударил

Трагедията в Сома създава все повече проблеми на турския премиер

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган отправил в сряда реплика с антисемитско съдържание, реагирайки бурно срещу протестиращ в Сома след трагичния инцидент във въгледобивната мина, съобщават турски медии в петък.

 

"Къде отиваш, израелска сперма такава", казва Ердоган, според видеозапис, публикуван в сайтовете на опозиционни вестници, сред които и в."Сьозджю", когато демонстрант очевидно го критикува за действията му за справяне с катастрофата, отнела живота на близо 300 души във въгледобивна мина в Сома /Западна Турция/.

 

Според кадрите премиерът, заобиколен от множество бодигардове, влиза в супермаркет в Сома и на вратата се нахвърля срещу неидентифицирано лице, намиращо се там заедно с други жители, като отправя към него тези думи.

 

Не е ясно дали Ердоган, който бе освиркан и бурно критикуван от разгневените жители на Сома, е зашлевил плесница или е ударил демонстранта, както твърдят неговите противници.

 

"Хюриет дейли нюз" съобщава в петък, че след като в социалните медии беше разпространено видео от инцидента, осъден от опозиционните партии, мъжът от Сома заявил, че премиерът Реджеп Тайип Ердоган го е ударил "неволно".

 

Хората, заобиколили Ердоган на записа, затрудняват различаването на точните обстоятелства при случая. В началото на записа обаче Ердоган като че ли набелязва един човек от изразяваща неодобрението си тълпа, към когото се обръща с думите "Ела и ме освиркай в лицето". След като неидентифицираният човек влиза в супермаркета, Ердоган тръгва след него заедно със сътрудниците и охранителите си. Тогава премиерът сякаш замахва с ръка на входа на супермаркета, след което излиза.

 

Много потребители на социалните медии изтълкуваха това, което се вижда на записа, като удар с юмрук на премиера срещу протестиращия, макар че на записа не се вижда дали юмрукът на Ердоган действително се цели в някого или просто е размахан.

 

Танер Куруджа съобщи по-късно пред телевизия Канал Д, че той е човекът в супермаркета, но уточни, че не е бил сред протестиращите, а просто е редовен клиент на магазина.

 

"Оказах се лице в лице с премиера. Когато бодигардовете му започнаха да бутат, премиерът, за нещастие, направи нещо неволно и ме удари, докато отстъпвах назад, защото беше ядосан на тълпата и не можеше да се контролира", обясни той. Куруджа каза, че няма да подава жалба срещу Ердоган, защото не смята, че го е направил преднамерено. "Няма да съдя премиера. Просто очаквам извинение", допълни той.

 

В. "Евренсел" пък цитира свидетелка на сцена в супермаркета, при която Ердоган нападнал младо момиче с юмруци, след като тя се развикала срещу него: "Какво прави тук убиецът на баща ми?"

 

"Никога не съм виждала нещо подобно. Бях ужасена. Как може премиер да прави нещо такова? Какъв е този гняв?", пита свидетелката, цитирана от "Евренсел", която се е идентифицирала като Г.К. от страх, че разказът ѝ може да има последствия за нейния годеник, държавен служител.

 

Говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието Хюсеин Челик опроверга днес пред журналисти в Анкара подобно нападение, избягвайки да отговори подробно на настойчивите въпроси на журналистите. Няма кадри с плесница, каза Челик, като отрече премиерът да е удрял някого.

 

Скандалът със съветника, ритащ беззащитен протестиращ

 

Говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието призна обаче, че съветник на Ердоган, Юсуф Йеркел, бе ритнал лежащ на земята протестриащ в Сома, но заяви, че е ставало дума за "законна защита". Съветникът е бил нападнат от този мъж и е получил седем дни болнични заради наранявания, каза Челик.

 

Снимка на тази сцена възмути и шокира страната, която е в траур от трагедията, предизвиквайки гняв срещу режима на Ердоган.

 

Двама полицаи от екипите за специални операции влачеха протестиращ, като го дърпаха и за двете ръце, на 14 май в Сома. Тогава от една от колите в кортежа на премиера излезе млад, добре изглеждащ мъж с хубава прическа и елегантен в черния си костюм започна да рита

протестиращия на асфалта, докато двамата полицаи го бяха притиснали в здрава хватка към земята. После се върна в колата, напускайки района на трагедията с кортежа на премиера.

Името му е Юсуф Йеркел. Той е на 30 години. Съветник е - както изглежда по външна политика, а също и за изказванията и статиите на английски език - на Ердоган, а работи и като заместник-ръководител на службата на премиера. Той е един от принцовете на Ердоган, един от членовете на "Екип А", както те самите обичат да се наричат. Така описва случилото се в. "Хюриет дейли нюз"

 

По-късно в Туитър, за да се оправдае, Йеркел заяви, че протестиращият е член на опозиционна младежка организация и че е ругаел по него и по премиера. Не, нищо не му се случи. Полицията не му зададе никакви въпроси за действията му. Той още работи в офиса на премиера; няма никаква предприета срещу него проверка, отбелязва вестникът, цитиран от БТА.

 

Мината в Сома е била инспектирана 11 пъти от 2009 г.

 

Мината в Сома е била инспектирана 11 пъти през последните пет години, а в регулацията на безопасността в мините няма вратички, съобщи още говорител на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в петък.

 

Нямаме пропуски в законодателството за мините. Нямаме проблеми с контрола. Тази мина е била цялостно инспектирана 11 пъти от 2009 г., каза той.

 

По думите на Челик при направени преди това проверки в мината са били установени три пропуска, които са били отстранени в определения срок.

 

Говорителят коментира и предложението на опозицията за създаване на парламентарна комисия за разследване на сигурността в мините, което седмици преди злополуката в турския град Сома, е било отхвърлено от депутатите от управляваща партия. "Било е отхвърлено, защото са били извършени нужните дейности", каза той.

 

Висшият съвет на съдиите и прокурорите в Турция обяви, че е натоварил 28 прокурори със задачата да разследват трагичния инцидент.

 

Управляващата Партия на справедливостта и развитието е внесла в председателството на Великото национално събрание на Турция предложение за парламентарно разследване на трагичния инцидент в мина в Сома /Западна Турция/, при който според последни данни са загинали 284 души, съобщава турският телевизионен канал НТВ.

 

Турският министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз съобщи по-рано днес, че под земята остават блокирани 18 миньори и спасителните работи продължават.

 

Компанията оператор на мината в турския град Сома отхвърли обвиненията в небрежност, довела до трагедията. Членове на ръководството на Сома холдинг дадоха пресконференция за злополуката, заявявайки, че няма допуснато нехайство.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа