Тръгна делото за фалита на "Търговска лига"

Софийският градски съд (СГС) е дал ход на делото за обявяване в несъстоятелност на един от най-големите дистрибутори на лекарства в страната - “Търговска лига национален аптечен център”, научи Mediapool  във вторник. От СГС заявиха, че следващото заседание по делото е насрочено за 27 март.

В края на януари не бе образувано производство, тъй като магистратите са открили пропуски в иска.

Молбата бе подадена от фармацевтичната компания “Астра Зенека” заради търговски спор, поради което е бил прекратен и договорът между двете компания.

От “Търговска лига” потвърдиха, че става дума за неизплатени дългове, които възлизат на 5 млн. лева. Според фирмата обаче дългът не представлява проблем, тъй като капиталът на дружеството е над 17 млн. лева.

От своя страна "Търговска лига" също е предявила иск срещу фармацевтичната компания за 6 млн. лева. Заради това СГС е наложил запор върху сметките на "Астра Зенека" на същата стойност.

Според фармацевтичната компания решението за запор е взето непрозрачно от съда, за което от компанията са информирали правителството и Европейската комисия.

Във вторник “Астра Зенека” излезе с ново становище по проблема. В съобщение на фирмата се посочва, че с действията си дистрибуторът ограничава и затруднява достъпа до лекарствата на фирмата.

Изявлението дойде няколко дни след като "Търговска лига" пусна платено съобщение в няколко национални медии, в което обвини “Астра Зенека” за грубо нарушаване на договорните задължения за дистрибуция на лекарствата.

Споделяне

Още от България