Тръгна делото за печатницата за фалшива валута във Варна

Шести състав на Варненския районен съд днес даде ход на делото за първата нелегална печатница за фалшива валута, разкрита в морския град.

Обвиняеми са Живко Щерев, Александър Павлов, Иван Ламбрев, Димитър Юлев, Петър Мъсев, Иво Манчев и Огнян Тодоров. Шестима от обвиняемите днес се признаха за виновни. Единствено Огнян Тодоров отрече вината си. Разглеждането на делото ще продължи три дни.

Първата нелегална печатница във Варна бе разбита на 15 март 2002 година, припомня БТА. Досега делото бе отлагано по различни причини.

Срещу Павлов и Щерев е повдигнато обвинение, че в периода август 2001 - 15 март 2002 в съучастие с Ламбрев, Юлев, Мъсев и Манчев са изготвяли фалшиви банкноти. Заедно с тях са работили още четирима, които и досега са неизвестни.

В печатницата са изработвани долари, германски марки, евро и гулдени в особено големи размери. Първата голяма поръчка е била за един милион долара, които е трябвало да бъдат пласирани в Западна Европа, съобщиха от РДВР при разбиването на нелегалната група. Фалшифицираната валута е с емисии от 1993 и 1996 година.

С решение на съда Павлов, Ламбрев, Юлев, Мъсев и Манчев останаха в ареста. Щерев бе поставен под домашен арест, а Тодоров бе пуснат под гаранция.

След разбиването на първата печатница във Варна, в града бяха разкрити още две групи, занимаващи се с производство на фалшива валута. Операциите станаха повод за отправени специални благодарности от Европол към българското МВР.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?