Тръгна денонощната борсова търговия с ток

Тръгна денонощната борсова търговия с ток

Търговията с електроенергия в рамките на деня стартира успешно на борсата за ток в сряда, съобщиха от дъщерното дружество на Българската фондова борса. Така на практика производителите и търговците на ток ще могат денонощно да сключват сделки за предлаганите и необходимите на пазара количества електроенергия.

Двадесет са регистрираните търговски участници, които вече могат да подават своите оферти купува/продава за продукти със срок на доставка след 00:00 ч. (Централноевропейско време) на 12 април 2018 г.

Системата на "Българската независима енергийна борса" (БНЕБ) поддържа 24-часова търговия, като оферти могат да се правят до 60 минути преди началото на доставката.

Минималното количество електроенергия, което може да се търгува, е 100 киловатчаса и най-малката стъпка за наддаване е 10 евроцента.

"Производителите, включително тези от възобновяеми източници, търговците и консуматорите ще могат да се възползват от този нов пазарен сегмент, тъй като възможностите за търговия се доближават максимално до часа на физическа доставка. Това ще намали разходите за балансиране на търговските участници, поради оптимизиране на портфолиото им.“, коментира Константин Константинов, изпълнителен директор на БНЕБ.

Със старта на търговията в най-краткосрочния сегмент, БНЕБ допълва портфолиото си от продукти за продажба на електрическа енергия. По този начин борсовият оператор осигурява повече възможности за търговските участници, създава предпоставка за пълна либерализация на електроенергийния пазар, както и дава възможност за успешното включване на България в пазарното обединение на европейските пазари "В рамките на деня“, което цели отпадането на бариерите пред трансграничната търговия на електрическа енергия, допълва се в съобщението.

Българската борса за ток заработи в началото на 2016 г. с определени от Еврокомисията квоти  за търговия на държавните електроцентрали АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица Изток 2", както и "Националната електрическа компания", от които търговци можеха да купуват количества за следващия ден. По-късно заработи и платформа за двустранни дългосрочни договори, а сега със сделки в рамките на деня се разширява портфолиото на оператора.

Неговата значимост ще нараства, след като от 1 юли 2018 г. парламентът смята да изкара всички възобновяеми източници, топлофикации и заводски централи с инсталирана мощност над 4 МВ да продават само там своята енергия. От 1 януари 2018 г. вече бяха пратени на борсата всички електроцентрали с мощност над 5 МВ за търгуват обемите си, които им остават след като изпълнят количествата за регулирания пазар или по договори за дългосрочно изкупуване на тока.

БНЕБ стана собственост на фондовата борса в края на 2017 г., след като Брюксел нареди дружеството да излезе от групата на "Българския енергиен холдинг", за да няма злоупотреба с монополно положение от страна на компанията майка.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?