Тръгна изкупуването на тютюна, но качеството му не е добро

Снимка: БГНЕС

Кампанията за изкупуване на тютюна вече е започнала, съобщили търговски фирми на среща с агроминистъра Десислава Танева и заместника ѝ Цветан Димитров, но се оплакали, че качеството на реколтата е по-ниско от миналогодишното и част от количествата не отговарят на минималните изисквания на качество. Причината е в дъждовното лято.

Фирмите, изкупуващи тютюн, са допълнили, че има много случаи, в които стопаните са засадили повече тютюн отколкото са договорили за продажба, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

От ведомството допълват, че е постигната договорка с браншовите организации и изкупвачите да се подготвят промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, които ще създадат по-ясни правила за всички участници и ще осигурят по-високо качество на тютюна.

"Целта ни е производителите да имат сигурност, че тютюнът им е с високо качество, че ще има на кого да го продадат на добра цена и най-вече да ограничим сивия сектор, който в последните години твърде много се разраства“, казва министър Танева, цитирана от пресцентъра си.

Според нея, законовите промени ще намалят нелоялната конкуренция и ще върнат популярността на България като страна-производител на качествен тютюн.

На 4 декември в Министерството на земеделието и храните ще се проведе Консултативен съвет по тютюна, на който ще се обсъдят актуалните проблеми в сектора и предложенията за законодатели промени.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес